Miz Mostar CUK

Centar za učenje Kur’ana Mostar petu godišnjicu postojanja i rada obilježio je svečanim programom „Večer Kur’ana“ održanom u petak večer i džamiji Opine. Odabrane odlomke Kur’ana učili su Anis Kafadar, učenik drugog razreda Karađoz-begove medrse, profesori Medrese mr. Muhamed ef. Purišević, hafiz Emin ef. Tucović, mostarski imami hafiz Jusuf ef. Bećoja, Jusuf ef. Kafadar, Mustafa ef. Čolakhodžić. Arnel ef. Demirović i Mirsad ef. Fale.

Miz Mostar CUK

Prisutnima su se kratkim vazu-nasihatom obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić i rukovodilac Centra mr. Dino ef. Maksumić. Glavni imam podsjetio na važnost učenja Kur’ana sa stanovišta islama naglasivši kako je Centar za učenje Kur’ana kojeg su osnovali Medžlis IZ-e Mostar, Karađoz-begova medresa i Mostarsko muftijsvo veom bitan za grad Mostar i svaki mostarski džemat. „To će biti i mora biti nadogradnja naših mekteba, naše uzrastanje i naše uzdizanje. Sa svakim proučenim harfom podizat će se naše deredže i naš položaj na Sudnjem danu. Zato moramo posveti veliku pažnju ovom projektu jer je on od životnog značaja za našu zajednicu, za naš opstanak“, kazao je ef. Cikotić.

Miz Mostar CUK Miz Mostar CUK Miz Mostar CUK

Cilj organiziranja večeri Kur’ana, kako je kazao ef. Maksumić da se probudi želja za učenje Kur’ana kod džematlija kako bi u okrilju smiraja koji je obećan onima koji uče Kur’an zadobili Božiji milost i naklonost. Ef. Maksumić je citirao nekoliko ajeta i hadisa koji govore o značaju učenja Kur’ana i odabrasnosti učeča Kur’ana kod Uzvišenog Allaha. „Svaki skup na kojem se uči Kur’an, Allah dž.š. spomene taj skup kod meleka“, kazao je ef. Maksumić. Na kraju je pozvao sve zainteresirane, bez obzira na starosnu dob ili stepen poznavanja islama da se prijave u jedan od brojnih razvijenih programa Centra za učenje Kur’ana. Centar za učenje Kur’ana osnovan je 2011. Godine. Nastava Centra organizirana je u USRC „Midhat Hujdur Hujka“, i mektebu „Vrelo znanja“ uz Šarića džamiju i u džamiji u Opinama.