Bajramska hutba mostarskog muftije Salem -ef. Dedovića

710
Miz Mostar Aktivnost

Centralna bajramska svečanost na području Medžlisa Mostar održana je u sportskoj sali Univerzitetsko sportsko-rekreativnog centra „Mithad Hujdur – Hujka“. Bajram namaz je imamio i hutbu održao mostarski muftija Salem -ef. Dedović.

U cjelosti prenosimo hutbu mostarskog muftije:

Hvala Allahu, Gospodaru nebesa i zemlje, Koji upravlja i određuje svemu mjeru. Njemu iskazujemo zahvalnost na svim ramazanskim blagodatima, na ljepoti ovog bajramskog jutra i našeg bajramskog okupljanja i bajramske radosti. Svjedočimo da nema drugoga boga osim Allaha Jedinoga i da je Muhammed Njegov rob i poslanik. On je poslan kao milost svjetovima, kao vjesnik radosne vijesti i kao opomena ljudima prije isteka zemaljskog vremena!

Draga braćo muslimani,
U prvom smo danu našeg velikog mubareka – ramazanskoga bajrama, u njegovu mubarek jutru, okupljeni u iskrenom ibadetu vjernosti, predanosti i pokornosti našem Stvoritelju, Allahu, dž.š.

Zahvalni smo Allahu na ovome daru, i na ovoj ljepoti. Zahvalni smo Mu što nam je u ovom ramazanskom ljetnom kalendaru darovao milost koja se ogledala u vrlo ugodnim vremenskim prilikama, olakšavajući nam ibadet posta i druge ramazanske aktivnosti.

Iza nas je mjesec dana intezivne ramazanske duhovnosti, posebne duhovne prakse posta, koji nas je motivirao da Allaha Dragoga imamo uvijek u svijesti, kroz sve životne situacije, i prilike i neprilike. Post je u nama izgradio neprolazne i nepotrošive vrijednosti. To su vrijednosti bez kojih život nema smisla, ukoliko ih smetnemo, upropastimo i otuđimo se od njih. Na prvome je mjestu iskrenost.

Post je vrhunski ibadet iskrenosti i čistih motiva. Naš život i naša djela moraju se ukrasiti iskrenošću i bezinteresnom motivacijom, kada bilo što radimo, kada s drugima poslujemo, sarađujemo, dogovaramo i planiramo.

Naši poslovi i ishodi u svemu će biti bolji i efikasniji kada u njih ugradimo tu vrijednost iskrenosti i otvorenosti. U našoj vjeri nadasve se mjeri stepen iskrenosti u ibadetima – dakle u onome što je naš odnos prema Allahu, takođe, na istom tom stepenu se ocjenjuje kvalitet naše iskrenosti jednih prema drugima i kvalitet iskrenosti prema samome sebi.

Ramazan nas je poučio da se ništa bez strpljivosti i istrajavanja ne postiže. Da se Božija pomoć zadobija kad se vrijednost strpljivosti i istrajavanja praktikuje u životu:

و اصبروا ان الله مع الصابرين
Budite strpljivi, jer Allah je uz one koji su strpljivi! (El-Enfal, 46.)

Nedaće, iskušenja i prirodne katastrofe koje su u proteklom periodu pogodile neke dijelove naše zemlje i regiona, ostavljajući za sobom pustoš, moraju u nama pokrenuti ozbiljna razmišljanja i otvoriti nam „duhovni vid“; da dobro porazmislimo o ništavnosti i prolaznosti života na zemlji, o nemoći čovjeka pred Božijom Svemoći, o upućenosti i ovisnosti čovjeka o Božijoj Milosti i Njegovoj pomoći.

Ti procesi u nama su probudili ljudske vrijednosti, a koje smo ustrajno manifestirali u ramazanu; osjećali smo i brinuli jedni o drugima, solidarisali se, živjeli kao solidarna i udružena zajednica i džemat, jedni za druge, jedni s drugima!

Ramazan je u nama poništavao slabosti duše, stavljao u drugi plan duhovne bolesti koje nagrizaju pravu vjeru i moralnu praksu: iz naših srca nestajala je zavidnost, umišljenost i oholost, sve je to padalo pred snagom posta – te čiste vjere. U ramazanu smo spoznali kolika je čovjek samo praška i obična ljuska! Vrijedno je samo no što je u njemu, u njegovu srcu, u njegovoj duši. Ono što mi kažemo „ono šta mu je na duši.“

U tom je kontekstu jasna Poslanikova poruka:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّ اللَّهَ لا يَنْظُرُ إِلَى صُوَرِكُمْ وَأَمْوَالِكُمْ وَلَكِنْ يَنْظُرُ إِلَى قُلُوبِكُمْ وَأَعْمَالِكُمْ

„Allah doista ne gleda u vašu vanjštinu i vaše imetke, već gleda u ono što je u vašim srcima i u ono što je u vašim djelima.“

Stoga, doista, ukoliko želimo napredak, i na ličnom i na porodičnom i na društvenom planu, valja nam se pozabaviti svojom nutrinom, svojom moralnom savješću, pa iskreno i predano raditi na pročišćenju namjera i ciljeva, na izgradnji međusobne vjere i povjerenja jednih u druge. To će sigurno, uz Božiju pomoć, rezultirati dobrim ishodima, ličnim i kolektivnim napretkom.

Duhovna i moralna obnova moraju krenuti od pojedinca – od njegovog suočavanja sa vlastitim slabostima i nedosljednostima; od kuće i porodice koja se mora pozabaviti svojim temeljnim poslanjem da odgaja i usavršava, da ne prepušta ulici i stihiji; mora krenuti od odgojno – obrazovnih ustanova koje moraju analizirati i pomno pratiti sve društvene procese i na njih davati adekvatne intelektualne i znanstveno utemeljne odgovore, na njima je odgovornost da mladost obrazuju za vrijeme i procese u kojima živimo, da se odlučno bore protiv površnosti i besperspektivnih tema i studija!

Ta duhovna i moralna obnova mora predstavnicima vlasti biti temelj i poslanje, da temeljem emaneta i povjerenja koji dobiju od naroda rade na osiguravanju što boljih i perspektivnijih uvjeta za život; da budu više posvećeni socijalno nezbrinutim, više posvećeni jetimskoj populaciji, da imaju više i bolje strategijē da ovo društvo ne bude društvo „starih već društvo mladih“ – dakle posvećeni brizi oko nataliteta, brizi o pravima porodice i zaštiti materinstva; posvećeni više i odlučnije u borbi protiv pošasti našeg doba koje nam uništavaju mladost, kao što je droga, alkohol, kocka, igre na sreću, itd…!

Draga braćo,
Nema utemeljenja stalno tražiti krivicu i odgovornost u drugome, tužiti se na zamršene društvene i političke odnose, pa da se prepustimo stihiji i ne činimo ništa da bolje postupamo, nema razloga da ne otvaramo procese i puteve u saradnji i komunikaciji. Ulagati u društvne veze i snažiti bratstvo i zajedništvo u vjeri i zajednici, sigurno je put koji osvaja, to je izuzetno važno i vodi sigurnijoj zajednici.

Poslanik u jednom svom hadisu poručuje:

لَا تَكُونُوا إِمَّعَةً تَقُولُونَ إِنْ أَحْسَنَ النَّاسُ أَحْسَنَّا وَإِنْ ظَلَمُوا ظَلَمْنَا وَلَكِنْ وَطِّنُوا أَنْفُسَكُمْ إِنْ أَحْسَنَ النَّاسُ أَنْ تُحْسِنُوا وَإِنْ أَسَاءُوا فَلَا تَظْلِمُوا

„Nemojte biti povodljivi; govoreći, ako drugi ljudi budu činili dobro i mi ćemo to činiti, a ako budu činili zulum/ nepravdu i sami ćemo sudjelovati u njoj. Već naprotiv duhovno se pripremite da ukoliko drugi dobro čine i vi isto činite, a ukoliko drugi budu loše postupali vi nemojte nepravdu činiti, loše postupajući.“

Draga braćo,
Bajram je posebno ibadetsko, duhovno vrijeme, vrijeme duhovne relaksacije. To je odmor i duši i tijelu. I to baš intiman i ličan odmor i ugođaj duši, to je specifika ovoga Ramazanskog bajrama.

Duši može biti sretna i zadovoljna što je mjesec dana upotpunjavala i izgrađivala svoj plašt pobožnosti i bogobojaznosti, čuvajući se grijeha i suzbijajući strasti. Duša može biti sretna što je pobijedila strast i slabost.

Što je odlučno odgovorila na Allahov poziv da posti i tako se sačuva od grijeha, i, zadobije Allahovu milost.

Tijelo može biti sretno jer je dobilo bajram kao nagradu da se u njemu relaksira u halal-jelu i piću, halal-opskrbi, u halal – dostojnome društvu i okruženju, koje neće ono što je postiglo za mjesec dana, ne daj Bože, potrošiti za jedan sat i dan, predajući se jeftinoj bezličnoj dunjalučkoj zabavi i užitku.

To nije naš put i praksa. Naši Bajrami su dani našeg zbližavanja i povezivanja, dani radosti, u vjeri, tradiciji i kulturi Bošnjaka primjerenog veselja i zabave!

Čuvajmo naše Bajrame, cijenimo prilike koje su nam poklonjene; u ovako užurbanim stresnim životnim prilikama bajramski dani dođu kao najljepši duhovni mehlemi koji razgaljuju dušu, opuštaju tijelo i osvježavaju naše porodične i društvene veze.

Nadam se da naša mladost koja je odlučno ustrajavala u ibadetima mjeseca ramazana cijeni poklonjene bajramske dane kao najljepše prilike u kojima će pokazati svoju odanost i vjernost Gospodaru i moralnu svijest, čuvajući se šejtanskih spletki koje se ogledaju u formi različitih kafanskih zabava i tračenju vremena u besposlici!

Mladost, a i svi mi, stvoreni smo za misiju koju ima svako od nas, bez obzira na društveni položaj i mjesto kojeg ima u društvu: stvoreni smo za misiju učešća u dobrim i plemenitim stvarima, i poticanju na njih, i stvaranju društvenog ambijenta da se takve stvari mogu realizirati. A stvoreni smo i da suzbijamo zlo, da mu se suprostavljamo i da suzbijamo puteve koji mu vode!

Ne zaboravimo da svako od nas ima vrijednost, mjesto i ulogu! Te uloge nam je Dragi Bog dodijelio, budimo svjesni toga, i, dostojni misije koju imamo kao muslimani, kao ljudi, kao Bošnjaci, kao državotvorni narod ove zemlje!

Cijenjena braćo,
Podijelimo bajramsku radost. Budimo braća muslimani – dostojni tog imena i časne uloge. Posvetimo se sebi, svome poslanju, svojim porodicama, svojim prijateljima, komšijama i rodbini, koliko god i kad god smo to u mogućnosti.

Ne budimo nemarni. Rasporedimo terete, svi treba da učestvujemo i preuzimamo zadatke i obaveze, onda će svima biti lakše.

Na sutrašnji dan, drugi dan Bajrama, koji je u našem kalendaru Dan šehida, posjetimo mezarja tih odabranih ljudi, sjetimo ih se u dovama, čuvajujmo trajno spomen na njih i na njihovu žrtvu. Neka ta žrtva bude nama trajna inspiracija odanost ideji Domovine, slobode i vjere!

Milostivi Gospodaru,
osnaži nas u našoj vjeri, moralu i zajedništvu;
učini nas hrabrima da se suprostavimo svakom zlu i nasilju i budnim da bdijemo nad našom slobodom;
učini nas snažnim da sačuvamo svoju zemlju i svoju domovinu;
daruj nam mudrost da živimo u miru i slozi s našom braćom i komšijama, kao složna porodica i komšiluk;
obraduj nas umijećem da popravljamo greške kada ih uvidimo i da ne istrajavamo u onome što je loše, što je grijeh i nepravda.

Draga braćo,
U svojstvu muftije mostarskog, koji danas ima veliku čast i iznimno zadovoljstvo, izvršavajući emanet preuzete dužnosti Muftije, da vam danas po prvi puta predvodi Bajram – namaz i drži hutbu u tom svojstvu, želim svima vama koji ste danas ovdje zajedno sa mnom, ali i svim drugim muslimanima i muslimankama grada Mostara i muftijstva mostarskog, iskreno čestitati ovaj veliki mubarek – ramazanski bajram, u želji i dovi Svevišnjem da ga provedete u miru, sreći i punom zadovoljstvu! S tim mislima iskazujem vam našu tradicionalnu bajramsku čestitku: Bajram šerif mubarek olsun!

Bajramska hutba mostarskog muftije Salem -ef. Dedovića, Centralna bajramska svečanost muftijstva mostarskog,
Ramazanski Bajram 1435.h.g.
Sjeverni logor, ponedjeljak, 1. šewal 1435.h.g. / 28.juli 2014.

Fotografije preuzete sa: muftijstvo-mostarsko.ba / bljesak.info