Miz Mostar Džemati Historijat

U saradnji sa džamijom Hadži Tere Jahja na Carini, omladinskim krugom carinske džamije i Jusuf-ef. Džafićem, džamijskim imamom, u petak 14. oktobra 2016. godine Transfuzijski centar Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić”, na čelu sa dr. Zerinom Zagorčić, sproveo je akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija je organizirana nakon džume-namaza pod rukovodstvom četveročlanog mobilnog tima Tranfuzijskog centra, kojeg predvodi dr. Dženana Alihodžić. Ovoj plemenitoj akciji se odazvalo 20-ak džematlija, mahom članova omladinskog kruga carinske džamije. Među darivateljima je bilo i džematlija susjednog džemata Zalik, budući da su akciju doniranja podržale i džematlije Zalika i njihov imam Šefik-ef. Čavčić.

Prema riječima organizatora odziv je odličan, iako bi Transfuzijski centar organizovao akciju da se odazvalo i samo 5 darivaoca, budući da je krv jedna od najdragocjenijih tečnosti koja se teško pribavlja i to samo putem darivanja. Za dozama krvi ljekari su u konstantnoj potrebi, posebno na našim prostorima, gdje svijest o darivanju krvi, posebno redovnom darivanju krvi, nije dovoljno razvijena. Primjera radi, ljetos smo imali apel Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH građanima Federacije koji su voljni da daruju krv da se jave u transfuzijske centre i daruju prijeko potrebnu krv.

Pripreme za akciju darivanja su počele krajem septembra. Tada je dogovoren i tačan termin, u skladu sa početkom studentske godine. Takođe, Džafić-ef. je džumansku hutbu 7. oktobra posvetio važnosti darivanja krvi, budući da se ovakvim plemenitim činom dobročinstva spašavaju ljudski životi, a postupa i shodno kur’anskoj maksimi: Ko spasi jedan ljudski život, kao da je spasio sve ljudske živote. Akcija je promovirana i putem facebook stranice “Džemat Carina”, jedne od najpraćenijih i najaktivnijih facebook stranica bosanskih džemata.

I organizator-Transfuzijski centar, i domaćin-džamija Hadži Tere Jahja na Carini, se nadaju da će ovakve hairli humane zajedničke akcije biti organizirane i u budućnosti.

15.10.2016., Mostar – Jusuf Džafić