Uzvratna posjeta mekteba Carina mektebu Stupsko brdo

1001
Miz Mostar Mekteb

U nedjelju, 15. maja 2015. godine, dio djece mekteba Carina iz Mostara bio je na jednodnevnoj ekskurziji u Sarajevu i uzvratnoj posjeti sarajevskom mektebu Stupsko Brdo i njegovom muallimu hafizu Nijazu-ef. Malagiću. Inače, mekteb Stupsko brdo bio je u posjeti mektebu Carina tačno šest mjeseci ranije – 15. novembra 2015. godine.

Mostarsku mektebsku djecu je na ekskurziju vodio njihov muallim Jusuf-ef. Džafić, imam pripravnik pri MIZ Mostar i vršilac dužnosti imama, hatiba i muallima u Hadži Tere Jahja džamiji na Carini. Ekskurziju mekteblija je u cjelosti finasirao Džamijski odbor džamije Haži Tere Jahje na čelu sa predsjednikom Farukom Ćupinom, poznatim mostarskim advokatom. Polazak iz Mostara je bio u 9 časova ispred džamije Hadži Tere Jahja, nakon što su djeca počašćena vrućim pecivima iz obližnje pekare.

Dolazak u mekteb Stupsko brdo je bio u 11 časova, kako je i planirano. Prva aktivnost po planu mekteba domaćina je bio zajednički fudbalski termin mekteba Carina i mekteba Stupsko brdo u obližnjem Sportskom centru “MGMAS”, inače vlasništvo Džemala Habibije, mutevelije džemata Stupsko brdo. Tom prilikom napravljeno je i nekoliko zajedničkih fotografija, kojima je ovekovječeno ovo drugo po redu zajedničko druženje.

Poslije ručka, domaćini su ispratili goste, uz želju da ovakvih zijareta i uzajamnih druženja bude što više između sarajevskih i mostarskih mekteba. Sljedeća destinacija mekteblija Carine je bila Baščaršija. Tu su se prvo odšetali do sofa Gazi Husrev-begove džamije, gdje su klanjali spojeno podne i ikindiju-namaz. Namaz je predvodio Jusuf-ef. Džafić, a mujezinili su Adi Mušić i Fariss Memić.

Nakon namaza šetnja Baščaršijom je nastavljena. Djeca su tada imala priliku i kupiti i suvenire koji će ih trajno podsjećati na Baščaršiju i dotičnu ekskurziju u Sarajevo. Na samom kraju šetnje počašćeni su kolačima u jednoj od baščaršijskih slastičarnica.

Naumljena posjeta ZOO vrtu “Pionirska dolina” morala je biti izostavljena zbog nevremena, koje je krajem dana zahvatilo našu domovinu, tako da su se, nakon kraćeg zaustavljanja u jednom od tržnih centara Penny, djeca mekteba Carina malo prije 17 časova zaputila na dvosahatno putovanje nazad u Mostar.