Podgorani: Sedmogodišnju Said naučio kur’ansko pismo

766
Miz Mostar Zanimljivosti

Sedmogodišnji polaznik mekteba Humi Said Brekalo u sedmoj godini naučio je arapsko pismo. Ovaj vrijedni dječak nije žalio truda ni vremena kako bi neumorno radio sa svojim muallimom, Admir ef. Želja mu je bila da uči u Kur’anu i on je tu svoju želju ostvario uz Allahovu pomoć, podršku roditelja i svoj trud, zalaganje i upornost. Džemat Podgorani-Humi-Prigrađani je prepoznatljiv po velikom broju djece koja uče u Kur’anu, ali i po zapaženim rezultatima koje ostvaruju na mektebskim takmičenjima. Prema riječima Admir ef. Čopelja Said je primjer odgovornosti, truda i zalaganja.

„Redovan je mekteblija, dječak koji je prvi razred osnovne škole naučio je kako se klanja pet dnevnih namaza, veliki broj kur’anskih sura, i savladao je arapsko pismo. Uz trud roditelja, djeteta i imama sve je moguće. Said je drugi učenik ovog džemata koji je uspio da završi sa učenjem sufare u prvom razredu osnovne škole. Prije dvije godine arapsko pismo je naučila i Arnaut Hidajeta koja sada lijepo i tečno uči u Kur anu. Said je ponos svog džemata,porodice i imama.

Molimo Allaha, dž.š., da najljepšom nagradom obaspe vrijednog dječaka Saida, njegovu porodicu a džematu podari još mnogo sličnih radosti u budućnosti. Amin.