Džemat Dječijeg egipatskog sela, Info-servis za mlade Medžlisa Islamske zajednice Mostar i Dječije egipatsko selo organizovali su sinoć, 12. juna 2017. godine, zajednički iftar za štićenike pomenute ustanove. Zajedničko druženje aktivista Info-servisa za mlade i štićenika Dječijeg egipatskog sela otpočelo je mubarek trenucima iftara, a nastavilo se zajedničkim klanjanjem akšam-namaza, te svečanim programom.
Ideja za jedan ovakav susret potekla je od Meadin ef. Mrndžića, hatiba u džematu Dječijeg egipatskog sela i novoizabrane direktorice pomenute institucije, Dalide Demirović. Svesrdnu podršku dao je Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar i aktivisti Info-servisa za mlade, koji su se i potrudili oko organizacije iftara. Iftaru su prisustvovali uposlenici Dječijeg egipatskog sela, trideset njegovih štićenika, aktivisti Info-servisa za mlade, kao i pojedini imami Medžlisa Islamske zajednice Mostar.
Arnel ef. Demirović, rukovodilac Info-servisa za mlade, kazao je kako je ovo posebna noć i trenuci za uživanje uz djecu koja su bez roditeljskog staranja, a puna su ljubavi, topline i volje da ramazanske dane provedu u najljepšem ozračju.
„Nikad ne potcjenjujte sebe. Ne potcjenjujte ono što možete da uradite. Mijenjajte prije svega sebe, kako biste poslije mogli mijenjati i sredinu u kojoj živite. Poštujte starije i slušajte vaše odgajatelje, jer vam oni žele samo najbolje. Omladina Info-servisa za mlade je uz vas. Nadamo se čestim sastancima i druženjim sa vama, što će i nas i vas dodatno jačati i pomoći da učinimo što više dobra na ovom prolaznom svijetu“ – poručio je efendija Demirović.
Svečani program pred teravih-namaz, a u povodu Lejletu-l-bedra, izveli su štićenici Dječijeg egipatskog sela. Oni su kroz određene recitale, ilahije i kaside, ramazanske poruke podsjetili na značaj ramazana, njegovih mubarek trenutaka, bitke na Bedru i svega onoga što ramazan sa sobom nosi.
Programom je rukovodila profesorica Bea Balta, a publika nije krila oduševljenje izvedbama djece koja borave u Dječijem egipatskom selu. Nisu se mogle sakriti ni suze na licima…
Pod emocijama, o doživljenom, govorila je Dalida Demirović, direktorica Dječijeg egipatskog sela.
„Večeras je omladina Info-servisa za mlade Medžlisa Islamske zajednice Mostar organizovala djeci u Dječijem egipatskom selu iftar. Mi smo, zaista, presretni i prezadovoljni što smo imali priliku da u ove mubarek dane iftarimo i klanjamo akšam i teravih-namaz zajedno, te da imamo jedan prigodan program koji su pripremila naša djeca, kako bi i oni osjetili čari ramazana, odnosno kako je to uz ramazan zajedno se iftariti, zajedno klanjati i da oni, ustvari, shvate koliko je ovaj mjesec važan, koliko ovaj mjesec znači u životu čovjeka. Meni je, zaista, posebno zadovoljstvo što smo upravo sa mladim ljudima večeras imali priliku da se družimo i da provedemo ove mubarek trenutke ramazana“ – kazala je direktorica Demirović.
Druženje je potrajalo do izateravijskih trenutaka, a završeno je dogovorom oko realizacije novih projekata.
Tekst priredio: Meadin Mrndžić
Egipatsko selo