Odjel za brak i porodicu MIZ-e Mostar je u srijedu 23.3.2022. godine u džamiji Bosanskih mudžahida uz prisustvo velikog broja vjernica održao program u Sustet ramazanu sa Večeri Kur’ana. Učešće u programu uzele su četiri hafize, učači Kur’ana časnog koje su svojim učenjem i milozvučnim glasovima oplemenile srca prisutnih. Učešće su uzele: hafiza Indira Mujkanović Tulek, hafiza Melisa Hujdur, hafiza Minela Šarić i hafiza Lejla Marić. Program su dodatno uljepšale učenice i Karađoz begove medrese kroz izvođenje kasida. U sklopu programa održano je korisno i motivirajuće predavanje mr. Lejle Mezit koordinatorice Odjela za brak i porodicu Muftijstva Mostarskog.

U predavanju, pored ostalog kazale je: “ Promišljanje o tome kako smo proveli prošli ramazan, da li smo zadovoljni time što smo u njemu ostvarili, šta bismo mogli promijeniti i popraviti. Allah dž.š. nas u časnom Kur’anu u suri Bekare upućuje da Ga se sjećamo kako bi se On nas sjećao, da Mu zahvalni budemo i tražimo spas u strpljivosti i molitvi. (Kur’an, 2:151-153) Upravo ovi ajeti nam mogu biti ideja vodilja u danima do mjeseca posta. Da se sjećajmo Gospodara učeći Kur’an intezivnije obavljajući namaz i upućujući Mu dove. Da radimo na jačanju svoga karaktera kroz ove radnje. Disciplinirajući sebe u piću i hrani kako bi nam post bio što ugodniji. Čovjeku za svako djelo treba iskren nijet i motivacija. Međutim, sama motivacija nije dovoljna, jer ona kratko traje. Ono što je mnogo bitnije i efikasnije je disciplina koja mora da slijedi nakon motivacije. Naša vjera je satkana od discipline i hvali istrajnost i upornost u dobrim djelima. Mi klanjamo u tačno određeno vrijeme, počinjemo i završavamo post u precizno definisanim trenutcima, obavljamo hadž, donosimo žrtvu kurban u određeno vrijeme itd. Sva ta rutina, taj red i disciplina imaju pozitivan učinak na naš duh ali i na naše mentalno zdravlje, kako moderna nauka zaključuje. Da, naši ibadeti nisu potrebni Allahu dž.š. Gospodaru Svjetova, oni su neophodni nama kako bismo zadovoljni i sretni bili i On nam ih iz Milosti svoje propisuje.“

Na kraju programa dovu je proučila prof. Selvedina Šehić. Program je uredila i moderirala Fatima Puce koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Mostar.