U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar i džematskog odbora Brankovac, 24. i 25. marta2022. Godine upriličen je proljetni kamp za polaznike Karađoz-begovog mekteba uzrasta od 4. do 9. Razreda osnovne škole. Na kampu je učešće uzelo 25 učenika, od toga 15 dječaka i 10djevojčica. Tokom dvodnevnog trajanja, djeci je priređen bogat sadržaj i program na kojem su imali priliku proširiti svoje znanje o vjeri i historiji, razvijati svoje vještine u umjetnosti i nastupati za medije te, na taj način, javnosti predstaviti sebe, svoju vjeru, kulturu i tradiciju u najboljem svjetlu.

Cilj kampa bio je da djeca razvijaju osjećaj pripadnosti i vezanja za džemat i džamiju, praktično obave podne i džuma-namaz u džematu, praktično nauče uzimati abdest, da znaju kako postupiti po pitanju obavljanja molitve za vrijeme putovanja i u stanju bolesti. Osim toga, svakako neizostavan dio je međusobno druženje, upoznavanje i izgrađivanje svijesti o važnosti i značaju vjere i domovine u životu čovjeka.

Neki od sadržaja kampa bili su:
– Interaktivna radionica ebru umjetnosti u prostoriji Kulturnog centra “Kaymek” na Tepi (dvorište Koski Mehmed-pašine džamije);
– Kviz znanja”Poznavanje vjere”i “Božiji poslanici”;
– Animirani film o prvom mujezinu u islamu, Bilalu, r.a.

Polaznici kampa nisu krili svoje oduševljenje i pozitivne utiske. Vjerujemo da su sa sobom ponijeli lijepe uspomene za dugo pamćenje. Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se kamp realizira i izmami osmijeh na dječijim licima.

Voditelji kampa bili su:
Elvedina Kazazić, nastavnik islamske vjeronauke u VI O.Š.;
Sanjin-ef. Šahić, imam Nesuh-age Vučjakovića džamije i
Hfz. Jusuf-ef. Bećoja, imam Karađoz-begove džamije