U povodu obilježavanja Lejletul-Regaiba mostarski imami su sinoć u Šarića džamiji proučili mevlud-i-šerif. Ovaj program je bio i centralna manifestacija za područje Medžlisa IZ-e Mostar. Okupljenim vjernicima o značaju Lejletul-Regaiba govorio je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić.

U percepcijama tradicijskih izražavanja vjerskih osjećanja prema mubarek noćima, mubarek mjesecima ef. Cikotić je podcrtao kako su prethodne generacija dobro znale da se vjernik u iskušenjima mora oslanjati na Allaha dž.š. da su čvrstina vjere i snaga duha  najbitniji za svaki ljudski uspjeh. „ Vjernik uvijek traži oslonac na Allaha Uzvišenog prije svega, i čini dove Allahu Uzvišenom prije svega “, podsjetio je ef. Cikotić, čime se zapravo vjernik na najsigurniji način udaljava od širka, pripisivanja drugih ravnim Allahu.  Komentirajući karakter općih društvenih tokova ef. Cikotić je ukazao na problem fitne, sumnjičenja koji su prema načelima islama kavlificirani težim i gorim od ubistva. „U ovim mjesecima trebamo nastojati da u našim mislima, djelima i riječima bude ono s čime je Allah zadovoljan,  da bude ono u čemu je mir, spas, hajr i napredak. To bi onda bio mjesec smiraja, sveti mjesec“, protumačio je ef. Cikotić, dodavši kako je najbolji način borbe protiv negativnosti činjenje dobra, pregalaštvo i spremnost da se čovjek odrekne komoditeta zarad očuvanja univerzalnih vrijednosti.

Obilježavanje mubarek noći kako je naglasio samo su jedan od vidova jačanja vjerskih osjećanja, dopuna saznanja o načelima islama, potvrda očuvanja svog identiteta i otvaranje vrata nade za svakog vjernika.

IMG_3544_1024x683