Miz Mostar Aktivnosti

U prisustvu roditelja i mullima danas je u holu Karađoz-begove medrese glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić svečano otvorio šesti po redu kamp za mujezine. Riječ je o jedinstvenom i prepoznatljivom projektu Medžlisa IZ-e Mostar koji se tokom zimskog raspusta ciljano i u kontinuitetu organizira za polaznike mektepske pouke.

Miz Mostar Aktivnosti

Glavni imam Suljo ef. Cikotić izrazio je zahvalnost roditeljima i djeci na ukazanom povjerenju, a menadžmentu Medrese na srdačnoj dobrodošlici. „Nadamo se da će i ova naša mladost biti naša trajna vrijednost, vrijednost našeg naroda i domovine i nešto sa čim će se ponositi Muhamed a.s., što će biti radost naših srca i nešto čime ćemo zaraditi Božiju naklonost i opskrbu“, istakao je ef. Cikotić.

Miz Mostar Aktivnosti

Na važnost uloge mujezina ef. Cikotić je ukazao kroz primjere hazreti Bilala koji je bio jedan od najomiljenijih ashaba Muhameda a.s. U ime kolektiva Karađoz-begove medrese učesnicima šestog kampa za mujezine toplu dobrodošlicu izrazio je mr. Suad ef. Mujakić pomoćnik direktora za internat. Ovogodišnji kamp je okupio dvadeset učenike iz gotovo svih mekteba sa područja mostarskog medžlisa. Kamp će trajati do 7.1. 2017.god. kada je planirana dodjela certifikata i završna svečanost.

Miz Mostar Aktivnosti

“Namjera nam je da osposobimo djecu da budu mujezini u svojim džematima, da pomažu svojim imamima. Ovo je ujedno i jedinstvena prilika da se u ovoj fazi djetinjstva upoznaju sa internatskim životom u Karađoz-begovoj medresi, da se zakratko odvoje od svojih roditelja i počnu usvajati osobine zajedništva, prijateljstva baziranog na principima islama”, kazao nam je voditelj ovogodišnjeg kampa Jusuf ef. Kafadar.

Miz Mostar Aktivnosti

Nastavni plan i program u koji je uključeno još dvojica imama, hafiz Jusuf ef. Bećoja i Atif ef. Mujkić, ciljano je usmjeren u osposobljavanje djece kako bi samostalno mogli mujeziniti na svih pet dnevnih namaza, džuma i teravih namazu sa naglaskom na tačnom i lijepom izgovoru. Osim edukativnih sadržaja planirana su i takmičenja nekoliko sportskih disciplina. Najuspješniji polaznik kampa će u petak mujeziniti u Karađoz-begovoj džamiji dok će ostali polaznici tu časnu ulogu imatu u drugim mostarskim džematima.

67 kamp za mujezine