Miz Mostar Zanimljivosti

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović sutra će na fudbalskom stadionu USRC „Midhad Hujdur Hujka“ svečano otvoriti XVIII sportske susrete udruženja Ilmijje i uposlenika Islamske zajednice u BiH, najavljeno je večeras na press konferenciji za medije upriličenoj u Studentskom hotelu u Mostaru, gdje će biti smještene sve prijavljene ekipe. Ceremonija će prisustvovao najznačajnije ličnosti iz političkog, društvenog i javnog života u Mostaru i Hercegovini. „Kroz ove sportske susrete omogućit ćemo uposlenicima IZ-e i imamima da se druže, da razmjene iskustva i da se upoznaju sa stanjem i perspektivama IZ-e u Hercegovini.“, kazao je predsjednik Organizacionog odbora susreta Nesib ef. Hadžić.

Sportski susreti održat će se u saradnji sa Sportskim savezom Grada Mostara koji je osigurao svu potrebnu infrastrukturu na sportskim terenima u krugu Univerzitetsko sportsko rekreativnog centra u Sjevernom logoru. Svim takmičenjima, ovisno od sportske discipline, rukovodit će stručno osoblje i suditi profesionalni suci „Poziv da damo svoj doprinos ovim susretima je svojevrsno priznanje Sportskom savezu Grada Mostara. Našim saradnicima samo dali zadatke da svako pripremi u svojoj branši uvjete što je više moguće i sve smo završili na vrijeme, i oko atletskih staza i oko sudijskih lista i nas što se tiče susreti su mogli početi još jučer. Želja nam je da takmičari osjete toplo gostoprimstvo i da se u Mostaru ugodno osjećaju“, kazao je predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić.

Na susretima učešća će uzeti preko dvije stotine imama iz BiH, Hrvatske, Slovenije i bošnjačke dijaspore. Ilham ef. Puce iz Mostarskog muftijstva kazao je kako će pored sportskog dijela takmičenja biti organizovano i niz drugih edukativnih i rekreativnih sadržaja. Planirano je da jedno stručno predavanje, posjeta Stocu i Blagaju. „Naše kolege imami imat će priliku da se upoznaju sa specifičnostima u kojima žive Bošnjaci Hercegovine. Jako nam je bitno da se s tim temama upoznaju i naše kolege“, rekao je ef. Puce dodavši kako se nada da će susreti doprinijeti afirmaciji Islamske zajednice u cjelokupnom društvu.

Takmičari će se natjecati u nekoliko atletskih i timskih sportskih disciplina: fudbal, košarka, odbojka, utrke na 100, 200, 800, štafeta 4x 100, bacanje kugle, skok iz mjesta, tenis i šah. U revijalnom dijelu programa reprezentacija Ilmijje odigrat će fudbalske utakmice protiv Veleža i malonogometne ekipe „Stari grad“. Sva takmičenja bit će otvorena za javnost. Organizacioni odbor je pozvao građane Mostara da, koliko im to prilike dozvoljavaju, prate neka od najavljenih takmičenja. Finalne utakmice planirane su u srijedu 3. avgusta 2016.god.