Miz Mostar Zanimljivosti

Treći dan Ramazanskog bajrama 7. jula u mostarskom gradskom naselju Gornji Zalik položen je kamen temeljac za izgradnju džamije u ovom naselju. Radi se o iznimno vrijednom i kapitalnom objektu koji bi svojom upotrebnom funkcijom zadovoljio sve potrebe vjerskog i kulturnog života u džematu. Potrebu njene izgradnje uvjetovalo je vrijeme i post-ratna migracija stanovništva iz skoro svih dijelova Hercegovine, ponajviše Podveležja i Nevesinja. U Gornjem Zaliku inače stanuje preko 700 domaćinstava. Planirano je da džamija ima centralni molitveni prostor namjenjen za klanjanje, dvoranu sastanke, druženja, vjenčanja, i masovna okupljanja vjernika, mektepske prostorije, Dječiji vrtić i brojne druge sadržaje. Sadržaj i arhitektonsku sliku džamije uglavnom je definiralo vrijeme i potrebe džematlija koji su je predano, dio po dio prenosili u oblik glavnog izvedbenog projekta protekle tri godine.

Miz Mostar Zanimljivosti

Ideju o gradnju džamije Gornjeg Zalika još od 2013. godine razvijala je grupa džematlija na čelu sa džematskim imamom Šefik ef Čavčičem i usaglašavala sa Izvršnim odborom Medžlisa IZ-e Mostar. Na sličnim osnovama Medžlis IZ-e Mostar je u dugoročnom okvirnom planu djelovanja planirao da se otpočne sa gradnjom džamija u gradskim naseljima Mazoljice, Šehovina i Tekija gdje je skoncentriran veliki broj muslimanske populacije a postojeće džamije su relativno udaljenje od njih. K tome još u prilog idu i činjenice da su skoro sve džamije u gradu izgrađene bez infrastrukturnih objekata neophodnih za savremeno definirani opseg djelovanja i organiziranja vjerskog života.

Miz Mostar Zanimljivosti

Stoga i ne čudi oduševljenje prisutnih što je polaganjem kamena temeljca otvorena nova stranica povijesti Bošnjaka Mostara. „Izgradnja ove džamije je izraz naših vjerskih i duhovnih potreba i nadamo se da će uz Božiju pomoć uz odlučnost i pregalaštvo lokalne zajednice i uz pomoć dobrih ljudi ne samo iz Mostara već i šire, ona brzo biti i završena“, nakon polaganja kamena temeljca kazao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Predsjednik građevinskog odbora izgradnje džamije u Gornjem Zaliku Adnin Hasić istakao je kako je džamija od svih potrebnih infrastrukturnih objekata u ovom naselju došla na red među posljednjima. „Sa izgradnjom džamije mi ćemo praktično završiti sa izgradnjom kapitalnih i najznačajnijih objekata potrebnih za dostojanstven i čovjeku primjeren način života“, zaključio je Hasić.

Miz Mostar Zanimljivosti