Otvorena jednomjesečna manifestacija „Dani porodičnih vrijednosti“

Promocijom zbornika radova „Muslimanska porodica roditeljstvo: podrška i izazovi” sinoć je počela jednomjesečna manifestacija „Dani porodičnih vrijednosti“ koju organizira Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Mostar.

Manifestacija, kako je to istakao glavni imam Medžlisa mr. Dino ef. Maksumić na svečanom otvorenju, ima za cilj promociju porodice i njen značaj u ukupnim društvenim tokovima. „Porodica je najveća životna vrijednost. Da bismo odgojili i sačuvali porodicu najprije moramo odgojiti sebe i pripremiti se za tu misiju“, podsjećajući na islamske principe porodičnog života istakao je ef. Maksumić. Govoreći o izazovima s kojima se suočava moderno društvo upozorio je na tranzicijske procese pridruživanja Bosne i Hercegovine zajednici evropskih država. „Mi te procese podržavamo i pozdravljamo, međutim, moramo ih dočekati spremno. I kao društvo i kao zajednica, mi kao autohtoni evropski muslimani, moramo pokazati više senzibilnosti i moramo imati pripremljena rješenja.“, naglasio je glavni imam.

O zborniku radova i temama uvrštenim u sadržaj govorili su koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva Mostar Ramiza Bandić Kafadar, dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Ismail ef. Smajilović.

U Zbornik radova sa naučnog skupa održanog prošle godine u mjesecu aprilu uvršteni su rezultati naučnih istraživanja sa sociološkog, zdravstvenog, ekonomskog, psihološkog, pravnog teološkog i prezentirano stanje porodice u bosansko-hercegovačkom društvu.

Pojedinosti programa manifestacije „Dani porodičnih vrijednosti“ okupljenoj publici predstavila je Fatima Puce koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Mostar.