Podjelom paketića s hranom, novom odjećom, obućom, dječijim igračkama i sredstvima higijene migrantima i izbjeglicama u prihvatnom centru Salakovac danas je okončana humanitarna akcije džemata Zalik i istoimene osnovne škole.

Džematski imam Šefik ef. Čavčić ističe kako se radi samo o jednoj od kontinuiranih humanitarnih akcije džemata koja im je unijela još više samopouzdanja u radu, jer se akciji odazvao veliki broj džematlija i privrednih subjekata. Pored primarnog cilja pomaganja migrantima u iskušenjima kroz koja prolaze akcije je imala za cilj razvijanje osjećaja altruizma, prvenstveno među polaznicima mektepske nastave kao i podizanja nivoa individualne odgovornosti svakog vjernika u džematu. „Ideja je razvijana na sjećanju nekolicine naših džematlija koji su tokom rata kao djeca dobivali paketiće sa igračkama od njihovih vršnjaka iz cijelog svijeta, pa su poželjeli da i njihova djeca danas svojim vršnjacima koji borave u Centru Salakovac pošalju slične poruke saosjećanja“, istakao je ef. Čavčić. Naglasio je kako je inicijativa naišla na izuzetno dobar prijem. Iako je vrijednost paketića koji sadrži slatkiše, igračke, odjeću i pismo na engleskom jeziku  skromne novčane vrijednosti ef. Čavčić smatra da su oni od izuzetnog je značaja kako za djecu migranata tako i za djecu iz džemata Zalik.

I direktor Osnovne škole Zalik Džemal Juklo akciju je ocijenio izuzetno bitnom jer su kroz nju djeca pokazala saosjećanje prema svojim vršnjacima koji su se, ne svojom voljom, našli u nezavidnom položaju. „Cilj nam je da kod učenika razvijamo osjećaj za pomaganje. Naša djeca su kupovinom markice od jedne KM, odvojene iz svog džeparca, iskazala visok stepen saosjećanja i podrške svojim vršnjacima i u tome se ogleda vrijednost ovih aktivnosti“, kazao je Juklo.

Značajnu podršku pružio ime je i Medžlis IZ-e Mostar donacijom pripremljenog dnevnog obroka. Paketiće s hranom i igračkama migrantima i njihovoj djeci zajedno sa džematlijama Zalika podijelio je i glavni imam mr. Dino ef. Maksumić. On ističe kako se radi o važnoj humanoj gesti. „ Mogu kazati da su djeca iz mekteba Zalik i osnovne škole paketiće pripremali sa velikom ljubavi. Oni svoje vršnjake, možda, nikad neće vidjeti ni upoznati, ali su te paketiće pripremili kao da ih šalju svojim najrođenijima. Oni su ih posebno ukrasili i posvetili ih s puno pažnje i ljubavi. Bilo je djece koja su insistirala na koji način će se paketići i uručiti. Ovo je samo jedan od načina da se unese malo radosti u svakodnevni život migranata, naših privremenih sugrađana i njihove djece. S druge strane ova akcija nosi i veliku korist za našu djecu jer učestvuju u važnoj humanitarnoj akciji“, ocijenio je ef. Maksumić. Podsjetio je da su Islamska zajednica u Mostari i njeni džemati i do sada na raznorazne načine učestvovali u humanitarnim akcijama usmjerenim prema migrantima, no, ni na koji način to ne znači da mogu na sebe preuzeti obaveze države Bosne i Hercegovine i Međunarodne zajednice kada je riječ o migrantskoj krizi koja je sve izraženija i u našoj zemlji.

Akciju podjele paketa s hranom i igračkama pratio je i koordinirao sekretar Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz. S punom zahvalnosti džematu Zalik i Osnovnoj školi on je izrazio nadu da će ovu ideju prihvatiti i druga udruženja i institucije u Mostaru, jer se radi prije svega o velikodušnom i humanom gestu. „Mogli ste i sami primijetiti da se osjeti radost kod migranata. Ovo je nešto što bi svi trebali podržati. Prije svega ovdje je riječ o ljudskosti. Najvažnije je da taj naš merhamet nije zamor, što su ljudi pokazali da uvijek postoji neko ko je spreman pomoći. Ovdje se ne radi o pukoj potrebi za hranom, samo druženje sa migrantima je velikodušan čin i to bi trebalo ponavljati što češće“, kazao nam je Kajtaz.

U Centru Salakovac trenutno boravi nekoliko skupina migranata i izbjeglica. Najbrojniji su oni iz Irana, Iraka, Afganistana i Pakistana. Skoro svakodnevno u Centru boravi stotinjak djece. U prosjeku ovdje migranti borave oko četiri mjeseca kada pokušavaju domoći se Evropske unije. Dozvoljeno im je odsustvo u trajanju od tri dana nakon čega gube status. Prema riječima Alena Kajtaza Centar je upotpunosti kontroliran od strane državnih organa i može služiti kao primjer svim drugim sličnim centrima.