Služba za vjerske poslove Medžlisa IZ-e Mostar, ured glavnog imamam, tokom vikenda 31.3.i 1.4. 2018.god. organizirao je ispite povodom završetka mektepske nastavne godine u svim mostarskim. Polaznike mektepske nastave, njih oko 1000 ispitivali su glavni imam mr. Dino ef. Maksumić, pomoćnik glavnog imama Kenan ef. Ovčina, Mustafa ef. Jelovac, savjetnik za vjerska pitanja Muftijstva mostarskog Ilham ef. Puce i profesori Karađoz-begove medrese Meadin Mrndžić i Suljo ef. Cikotić. Svim mualimima bila su ranije dostavljena pitanja s odgovorima, izdvojena iz verificiranog nastavnog plana i programa vjerske pouke. Oni su se učenicima, ovisno od džemata u metodološkom pristupu, detaljno pripremili za ovaj vid završnog ispita. Koncept ispita bio je da svako dijete odgovara pred jednim članom imenovane komisije. Pitanja na koja su polaznici odgovarali izdvojena su iz opsega praktične primjene vjere, kao što su učenje sura, klanjanje namaza, izvršavanje vjerskih propisa.
„Ove godine htjeli smo da imamo jedinstven, centraliziran uvid o usvojenim znanjima na mektepskoj pouci. Smatramo da je su ispiti polučili izuzetno velike rezultate i višestruku korist. U prvi plan stavljamo uloženi trud djece da se opsežno i temeljito pripreme za ispite. Nimalo manje važno je da se oni još u ovoj fazi razvoja oslobađaju straha da javno govore i pokazuju znanje o vjeri. Naš generalni dojam je da su ispiti, na način kako su organizirani, pokazali zrelost i odgovornost spram mektepske nastave bilo da se radi o polaznicima, njihovim roditeljima ili mualimimam“, kazao je glavni imam.
Šefik ef. Čavčić imam i mualim u džematu Zalik ovaj vid završnih ispita smatra izuzetno korisnom jer djeca koja su redovna u mektebu stiču viši stepen samopouzdanja ne samo na teorijskoj već i praktičnoj nastavi. U njegovom mektebu ispitu je pristupilo osam razreda mekteba, i dvije grupe učenika koji uče Kur’an, oni koji su završili hatmu i oni koji to još uvijek nisu. „U svakom slučaju ispiti su korisni jer smo se još jednom uvjerili da djeca znaju predviđen plan i program. Nastojim pratiti da li to što nauče djeca i primjenjuju u svakodnevnom životu, bilo da se radi poslušnosti roditeljima, obavljanja namaza, dolaska dječaka na džume, redovnog učenja Kur’ana itd.. Iz ovog završnog ispita dolazimo do zaključka i o stepenu primjene vjere kod kuće, jer djeca koja prakticiraju namaz kod kuće s lahkoćom odgovaraju na ta pitanja, dok ona koja to ne čine imaju manjih poteškoća“, istakao je ef. Čavčić.
Slična iskustva o organizaciji završnih ispita imao je i Almir ef. Hondo imam i mualim u Vrapčićima. „Istina očekivali smo da će završni ispiti biti organizirani malo kasnije, kad pređemo cijeli nastavni plan i program za ovu godinu, ali nas to nije obeshrabrilo. Zadovoljni smo nivoom znanja koje su djeca pokazala“, kazao nam je ef. Hondo.
Amir ef. Delić mualim u mektebu Karađoz-begove džamije organizirao je temeljitu kontinuiranu pripremu što se pokazalo izuzetno svrsishodnim. „Ovo je jedna nova praksa u Medžlisu IZ-e Mostar. Mi smo iskoristili proljetnu pauzu u školama da djeca utvrde do sada usvojena znanja na dodatnim časovima na kojim su prisustvovali i roditelji. Na taj način realizirali smo više naših ciljeva“, naglasio je ef. Delić.
Završne ispite organizirane na ovaj način Arnel ef. Demirović mualim u mektebu Musala smatra iskorakom u organizaciji mektepske nastave. „Radili smo sa djecom na posebnim časovima, svakog dana između akšama i jacije, osim ponedjeljka u našoj džamiji. Raduje me činjenica da su i roditelji oduševljeni ovom vrstom dodatne edukacije“, rekao je ef. Demirović.
Osim provjere znanja Haris ef. Pobrić završne ispite smatra satisfakcijom za učenike jer ih je posjetio i glavni imam. „ Drago nam je da su djeca spoznala na ovaj način da znanje imaju kome pokazati osim svom mualimu. Drago mi je da su djeca uložila dodatne napore i na ovaj način posvetila se pitanjima koja će im trebati kroz čitav život“, zaključio je ef. Pobrić.
Služba za vjerske poslove Medžlisa IZ-e Mostar, shodno planu rada Ureda za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH narednu nedjelju, 8.4.2016.god, organizirat će mektepsko takmičenje na kojem će biti proglašeni najbolji učenici mostarskih mekteba.
Zavrsni ispiti