Presijecanjem vrpce pred podna namaza danas su mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, direktor Odjela kuvajtske organizacije Rahma za Bosnu i Hercegovinu Ayman El Fakawy i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić otvorili novoizgrađenu džamiju u Željuši. Džamija u Željuši izgrađena je tokom protekle godine i kako je to istaknuto u zvaničnim obraćanjima imala je svoje berićetno sudbinsko određenje i nafaku. Ukupna vrijednost procijenjena je na iznos od oko 240 000 KM. Uz džamiju bit će izgrađena i zgrada mekteba sa pratećim objektima.

„Ovo je džamija izgrađena na najlakši mogući način. Toliko je nafake bilo u ovom projektu da se to jednostavno ne može opisati“, kazao je El Fakawy. Premda je njihova primarna aktivnost je stipendiranje studenata džamija u Željuši je ipak jedna od stotinjak koje su izgradaili. Nije im kažu stalo do eksponiranja i reklamiranja jer su im u prvom planu Božije zadovoljstvo i biti na pomoći drugima.

Otvaranje nove džamije za muslimane u Mostaru donosi posebne vedrine i optimizam. Džamija je dobila ime Emel što u prijevodu na bosanki jezik znači nadu. „Nada u Allhovu milsot, Njegov oprost, nada da On daje poticaj, i vjera je nada i život je nada i mi jedni drugima trebamo biti nada. I ova džamija i ovaj mubarek ramazanski dar ovome džematu koji dolazi velika je nada i veliki osvježenje i zbog toga smo svi radosni i dijelimo ovu radost“, istakao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. On se zahvalio predstavnicima Kuvajtske organizacije na uloženim sredstvima i na realiziranim projektima u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Izgradnjom džamije u Željuši, naglasio je, mještani ovog naselja dobili su mnogo jer će u njoj nove generacije naučavati i educirati se o svojoj vjeri. Obzirom da je većina sadašnjih džematlija već ranije morala napustiti rodna sela u Istočnoj Hercegovini i druga mjesta pogođena ratnim stradanjima muftija je poručio da će njihovo zajedničko okupljanje biti poticajno za jačanje zajedništva ali i da ni u kom slučaju to ne znači i zaboravljati rodne zavičaje i rodna sela. „Mi moramo misliti i o onim našim džamijama i mjestima odakle je naš narod protjeran i etnički očišćen, a od kojih nismo odustali. Mi ostajemo opredijeljeni da u svakom džematu gdje su postojale naše džamije da ih osvježavamo i okupljamo našu Zajednicu“, kazao je muftija.

U bjelopoljskom naselju Željuša gdje su svoje posjede nekada davno imale ugledne mostarske porodice ranije nikada nije bio izgrađen vjerski objekat. U tom smislu interesantan je podatak da su mještani 1.1.1910 godine, (službeno Salih Omanović i Mustafa Bubalo članovi džemata medžlisa Potoci) od Kotarskog vakufskog povjerenstva u Mostaru tražili „da im se napravi mekteb i hodžinska kuća gdje bi mogli uz ramazan i u druge dane, osim što bi tu djeca učila, sastajati se da im hodža vazu nasihat kaziva, i tako ih u vjeri podučava“. Ujedno su tražili da im se imenuje i mektepski hodža sa primjerenom plaćom za uzdržavanje. Tada je džemat imao oko stotinu stanovnika, danas, pak oko 50 domaćinstava.
Željuša