Na press konferenciji predstavljeni programi Manifestacije Dani mevluda i zikra 2011.

690
Miz Mostar Aktivnost

SIMBOLIKA TEKIJE NOSI PORUKE MIRA, DRUŽELJUBIVOSTI, POMIRENJA I PRAŠTANJA

Manifestacija „Dani mevluda i zikra 2011.“, koju organiziraju Rijaset Islamske zajednice u BiH, Tarikatski centar, Muftijstvo mostarsko, Medžlis Islamske zajednice Mostar,Karađoz-begova medresa, Islamski kulturni centar i BZK Preporod Mostar danas je svečano otvorena press konferencijom upriličenom u avliji Blagajske tekije. Dvadesetodnevne programe ove tradicionalne manifestacije predstavio je mostarski muftija Seid ef. Smajkić. „Manifestacija je objedinila ljude koji vole kulturu, duh i koji imaju afinetet prema našoj vjeri, kulturi i baštini. Ove godine obilježavamo 36. godišnjici od reaktiviranja blagajskog mevluda. Sudbina je htjela da i ove godine promoviram aktivnostiove tradicionalne manifestacije, baš kao što sam to učinio i davne 1975.g.“, prisjetio se muftija Smajkić. Muftija je ocjenio da će programi manifestacije biti samo uvodno osvježenje pred tradicionalni derviški mevlud 14.maja, koji ima značaj mira, druželjubivosti, pomirenja i praštanja. „Ukupna simbolika tekije nosi ove poruke.“, zaključio je muftija.

Večeras će u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar i BZK Preporod Mostar u Domu kulture u Blagaju s početkom u 20:15 biti upriličen Koncert duhovne muzike. Za srijeda 27. aprila najavljena je javna tribina prof.dr. Ferid Muhić u Konjicu s početkom u 19:00 sati. Dr. Muhić će istu ovu tribinu održati u četvrtak 28. april u Mostaru.O temi „Institucionalna pozicija Bošnjaka u Srbiji“ u Narodnom pozorištu Mostar u utorak 03. maj govorit će sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić. O temi „Nacionalno pitanje Bošnjaka i Husaga Čišić“, u četvrtak 05. maja govorit će dr. Senadin Lavić i Enes Ratkušić. Programom manifestacije planirano je da dr. Sead Seljubac održi dvije tribine o temi „Naš duhovni odgoj“; prvu u subota 07. maj u Blagaju i drugu u nedjelju 08. maja u Jablanici. Tradicionalno okupljanje učenika BH medresa najavljeno je za utorak 10. maj u avliji Karađoz-begove medrese.Prmocija „Ihaja’ulumudin“ trebala bi biti održana u Mostaru u srijeda 11. maja. Najpoznatije djelo Ebu Hamida El-Gazalija promovirat će prof. Mehmedaliha Hadžić, mr. Salih ef. Čolaković i muftija mostarski Seid ef. Smajkić. Mevludski programi počet će u petak 13. maj okupljanjem derviša i šejhova u Mostaru, a potom ispred Blagajske tekije na zajedničkom i kijam zikru.Tradicionalni derviški mevlud, ili centralna manifestacija počet će u 11 sati u subota 14. maja u avliji Tekije.

Budući da je u toku rekonstrukcija graditeljske cjeline Blagajske tekije, odnosno davno porušene musafirhane, aščinice i drugih pratećih objekata organizacija ovegodišnje manifestacije Dani mevluda i zikra je znatno otežana. No kako se u bosanskohercegovačkoj javnosti pojavljuju „dušebriznici“ koji se umjesto o mevludu i programima interesiraju o detaljima ugovora kojeg su tim povodom potpisali Medžlis Islamske zajednice Mostar, Muftijstvo mostarsko i Vakufska direkcija Rijaseta IZ u BiH sa investitorom Fidan tours, muftija Smajkić je na današnjoj press konferenciji otklonio sumnje o bilo kakvim insinuacijama i zloupotrebi. „ U dogovoru sa investitorima radova zaključeno je da bi površina avlije Blagajske tekije trebala biti slobodna kako bismo bez ikakvih smetnji mogli proučiti tradicionalni mevlud i organizirati sve planirane programe. Vidim da su česti napisi o navodnoj zloupotrebi ovog lokaliteta. Ne postoji nikakva bojazan za to. Mi ustvari vraćamo izvorni i autentičan izgled Tekije kakav je bio stoljećima. Prof. dr. Enver Imamović je izvršio arheološka istraživanja, projekat rekonstrukcije je usaglašen sa Ministarstvom prostornog uređenja F BiH i Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Mi možemo biti ponosni na to šta time dobivamo. Do sada je postojala samo zgrada Tekije, a ugovorene investicije će Tekiji vratiti nekadašnji njen sjaj i raskoš.“, zaključio je muftija Smajkić.