Izvještava Admir ef. Čopelj

U skolpu manifestacije “Uzor si mi Poslaniče” džemat Podgorani-Humi-Prigrađani je organizovao tri mevluda u tri džamije povodom 12. rebbiu-l-ewela rođenja Poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Naše džamije su sjajile najljepšim sjajem, djecom, roditeljima i džematlijama.

Program je započeo u Podgoranima u nedjelju, 10.11.2019. godine poslije jacija namaza, gdje smo zajedno sa okupljenim džematlijama obilježili rođenje Poslanika a.s., moleći Allaha dž.š. da nam istinski bude uzor u našim životima, da vrijeme provedeno u ibadetu nađemo na Sudnjem danu.

Prelijepu noć su nam uljepšala naša mektebska djeca i hor džemata čiji su se prelijepi glasovi prelamali džamijskim ambijentom i toplo punili naše duše, učeći mevlud, tekbir, ilahije i salavate i recitale o Poslaniku.

Predavanje na kraju mevluda je održao Ammar ef. Čopelj imam džemata Potoci, koji je prisutne džematlije podsjetio na ljubav prema Poslaniku, odnos Poslanika i ashaba, načinu približavanja našem Miljeniku i koristi koju nam daje blizina našeg Poslanika a.s., u svakodnevnom zivotu, slijedeći njegov sunnet.

Program je nastavljen u ponedjeljak 11.11.2019. godine u džamiji na Humima poslije jacija namaza, a mektebska djeca i džematski hor su kroz recitale, ilahije, učenje Kur’ ana i mevluda sa prisutnim džematlijama svjedočila svoju ljubav prema Allahu, Poslaniku i Kur’anu.

Admir ef. Čopelj se u svom obraćanju zahvalio roditeljima ove vrijedne mektebske djece koja su pored svih svojih drugih obaveza redovna u mektebu, te pozvao roditelje da budu ustrajni u odgoju svoje djece. Podsjetio je i na ljubav prema Allahu i Poslaniku Muhammedu a.s. u našim životima, o važnosti i vrijednosti čuvanja i praktikovanja namaza u svakodnevnom životu, ali i čuvanju dobrih međuljudskih odnosa.

U utorak 12.11.2019. godine u džamiji u Prigrađanima završena je ovogodišnja manifestacija obilježavanja Poslanikovog rođenja.

Polaznici mekteba u Prigrađanima su uz džematski hor, na najljepši način kazivala o voljenom Poslaniku Muhammedu s.a.v.s.

Admir ef. Čopelj je u svom izlaganju rekao da je ovo jedinstvena manifestacija na području Medžlisa, s obzirom na broj djece koja su uzela učešće u programu.

Govorio je o Allahov milosti prema nama, da budemo od onih koji vjeruju u Allaha, vjeruju Allahu i Poslaniku a.s.

Uspjeh naših mekteba je uspjeh svih nas, imama, roditelja i džamijskih odbora koji podržavaju naš rad. Sve dok smo jedni drugima podrška ni rezultati koje smo ostvarili i koje ostvarajujemo na svim poljima neće izostati uz Božiju pomoć. Želja nam je da u narednom periodu okupimo svu djecu na jednom mjestu i napravimo prigodan program poručio je Admir ef. Čopelj.

Tri noći u tri naše džamije smo učili Kur’an, mevlud, ilahije, salavate, recitale o Poslaniku.
Naši vrijedni polaznici mekteba, njih 129 su svojim nastupima izazvali oduševljenje svih prisutnih i poručili da vole Allaha i Poslanika Muhammeda s.a.v.s., na zadovoljstvo svojih roditelja i prisutnih džematlija.

Ove godine su naša djeca imala zajednički recital pod nazivom “Poema o Poslaniku”, i svako dijete je svoj dio recitala naučilo napamet. Ispričali su priču o Poslaniku a.s., od rođenja do smrti.

Na kraju recitala su poručivala u jedan glas
“Volimo te Allahov Poslaniče, iako te nikad vidjeli nismo”
Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed.

Djeci su za svoj trud i hrabrost koju su iskazali nagrađena slatkišima. Djeca koja sa nama nisu bila iz opravdanih razloga će svoje nagrade dobiti prilikom dolaska u mekteb.

Posebnu zahvalnost ističemo djevojkama iz našeg džematskog hora, našim nekadašnjim mekteblijkama koje su i pored školskih obaveza uzela učešće u programima. Vrijedno je spomena da su iz školskih klupa dolazile u džamiju da budu sa nama i uz nas.

U narednom periodu u planu je jedan zajednički izlet za našu omladinu koji će i u budućnosti biti pokretači aktivnosti u džematu Podgorani-Humi-Prigrađani.
Allaha Uzvišenog molimo da čuva nas i našu djecu, da budemo od onih sa kojima je On Uzvišeni zadovoljan. Amin
Podgorani