U organizaciji Bošnjake zajednice kulture „Preporod“ Gradsko društvo Mostar i Medžlisa IZ-e Mostar sinoć je na platou ispred Narodnog pozorišta održan Bajramski koncert.

Na koncertu su pod dirigentskom palicom Edina Kmetaša nastupili horovi osnovnih škola iz Mostara sa federalnim nastavnim planom i programom. U programu su bile uvrštene ilahije i kaside domaćih autora u kojima se slavi Uzvišeni Allah dž..š. ističe ljubav prema Muhamedu a.s., u kojima se afirmiraju i njeguje uzvišene moralne vrijednosti islama.

„Cilj nam je da gajimo iskren odnos prema vjeri kojim svjedočimo svoju pripadnost islamu u ovom mubarek mjesecu ramazanu“, kazao nam je Kmetaš. Broj od 120 učenika, učesnika u programu, iako je koncert počeo pola sata prije ponoći, njihov entuzijazam, požrtvovanost i spremnost da svojim duhovnima vedrinama usreće i druge pred dolazak Bajrama na svojevrstan način govori o tome koliko se ilahija i kasida vratila u kulturu Bošnjaka. Učenici osnovnih škola do sada su organizirali 11 bajramskih koncerata.

„Zbog izrazite ljubavi djece prema ilahijama i kasidama organizator na koncertima svjesno preuzeo i određenu vrstu rizika na kojem će to umjetničkom nivou biti urađeno. Svjesni smo svega i želja nam je da otvaramo mogućnosti djeci, da im pomažemo da se najbolji mogući način mogu izraziti svoja osjećanja. Želja nam je da u vremenu u kojem odrastaju da pored sve druge muzike koju slušaju djeca pronađu mjesta i vremena i za našu predivnu duhovnu muziku“, naglasio je Kmetaš.

Novoizabrani predsjednik BZK Preporod G. O. Mostara Haris Omerika izrazio je zadovoljstvo uspješno organiziranim koncertom podsjetivši da ovakav koncert nije jednostavno organizirati jer se radi o velikom broju učesnika, potrebi za prevozom i zajedničkim iftarom, što već niz godina po uhodanom sistemu Medžlis IZ-e Mostar uspješno realizira.

Na koncertu su novoizabrani predsjednik G.D. Preporod i Skupštine Preporoda Haris Omaerika i Šerif Špago uručili prigodne zahvalnice svojim prethodnicima za dosadašnje uspješno rukovođenje Preporodom Damiru Sadoviću i Ramizu Jelovcu.

Koncert