U nedjelju, 10.06.2014.godine, 27. noći mjeseca Ramazana 1439. hidžretske godine, džamija Ibrahim age Šarića bila je pretijesna da primi sve vjernike koji su došli da tu noć jaciju i teravih namaz klanjaju u ovoj džamiji.
Ćilimi i hasure su prostirani i u džamijskom haremu jer ni sofe nisu mogle primiti sve prisutne. Poslije teravih namaza polaznici mekteba Vrelo Znanja sa imamima Šarića džamije izveli su kraći, prigodan, svečani mevludski program u povodu noći Kadr. Odlomke iz Kur’ana Časnog učio je Ensar Jelovac svršenik mekteba Vrelo Znanja, a sada učenik Karađozbegove medrese. Stihove o Lejletu-l-Kadru, Poslaniku a.s. i poslaničkoj misiji kazivale su Dalila Čamo i Amila Eminović učenice mekteba Vrelo Znanja. Mevludske tekstove proučili su Idriz ef. Mezit i Mustafa ef. Jelovac. Vaz je kazivao profesor Karađozbegove medrese Šefko ef. Tinjak. Moderatorica programa bila je Amila Eminović.
Profesor Tinjak je govorio o značaju i važnosti noći Kadr, te o tome kako su se prve generacije musliman odnosile prema Kur’anu Časnom čije je objavljivanje počelo u ovoj mubarek noći. Istakao je kako je obaveza muslimana slijediti put Objave, put Poslanika a.s. i njegovih ashaba r.a., naglasivši da je to put napretka, sreće i uspjeha. Svoje kazivanje o noći Kadr prof. Tinjak je završio riječima: „To je noć mira, noć sreće, noć spasa, noć primanja dove. Dragi Bog nam je naredio da učimo i taj Emanet ne smijemo izdati. Muslimani se moraju probuditi da uče i izučavaju, i da budu najbolji. Jer, kad budu najbolji, najučeniji, kada budu imali najveće znanje bit će najpoštovaniji, i onda neće biti ničiji robovi. Bit će svoji ljudi. Bit će robovi Stvoritelja, Allaha dž.š. Zamolimo Dragoga Boga da nas učvrsti u Islamu, otvori naše puteve i poveća naše znanje!“
Poslije završenog mevludskog programa napravljena je pauza da bi se promijenio abdest i obavile druge potrebe do noćnog namaza. Noćni namaz su predvodili prof. Tinjak, Mustafa Jelovac i Idriz ef. Mezit. Džamijski prostor je bio pretijesan da primi sve one koji su ostali na noćnom namazu, tako da je i na sofama bio veliki broj klanjača.
Većina prisutnih nije mogla sakriti radost i zadovoljstvo onim što se ove 27. noći mjeseca Ramazana dešavalo u džamiji Ibrahim age Šarića. Zahvaljivali su Allahu dž.š. što im je omogućio da budu dio te ukupne atmosfere, i što im je omogućio da uzmu učešća u zikru i drugim zajedničkim ibadetima tražeći blagodati noći Kadra. To se potvrdilo i na sabah namazu jer je džamija bila puna. Zaista je bilo lijepo i ugodno tu noć biti u Šarića džamiji. Molimo Allaha dž.š. da sve ove ibadete ukabuli. AMIN!

Džematski Odbor Luka – Šarića džamija