Odbijen je zahtjev Medžlisu Islamske zajednice Mostar u BiH za klanjanje bajram-namaza na lokalitetu Lakišića harema iza bivše Robne kuće Hit.
Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovac, obavijestio je Policijsku upravu Mostar o ovoj namjeri te zatražio poduzimanje odgovarajućih mjera iz njihove nadležnosti. Obavijest je otišla i Gradskoj upravi. Iz kancelarije gradonačelnika, tvrdi Jelovac, dan nakon toga došao je odgovor da treba podnijeti zahtjev za zauzimanje javne površine, što su i učinili.
Međutim, u odgovoru Jelovcu iz PU, obrazloženo je da je potrebna saglasnost gradonačelnika za javno okupljanje, pozivajući se na Odluku o određivanju lokacije za organizirano okupljanje građana Grada Mostara. Naime, tom Odlukom kao mjesto okupljanja građana određeni su stadion i prostor u Sjevernom logoru.
– Bešlić nas svodi na demonstrante, pošto su demonstracije i protesti dozvoljeni tamo gdje je on dozvolio, u Sjevernom logoru i Rodoču – kazao je Jelovac, prenosi portal faktor. ba, koji u nastavku vijesti dalje informira svoje čitatelje o protokolu klanjanja Bajram namaza u Mostaru.
https://faktor.ba/vijest/muslimane-sveo-na-demonstrante-beli-zabranio-bajram-namaz-u-lakiia-haremu-299642

U vijestima na portalima bliskim HDZ-u koji su prenijeli vijest Hrvatskog medijskog servisa (http://hms.ba/hms-saznaje-najavili-dolazak-velikog-broja-vjernika-i-klanjanje-bajram-namaza-iza-hnk-mostar/) o ovom zahtjevu Medžlisa IZ-e Mostar iznesene su brojne historijske neistine s ciljem dezavuiranja javnosti i skretanja pažnje sa normativnosti i legalnosti rada i djelovanja aktuelne Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem. Naime, u vijestima koje su objavljene na portalu hms.ba, prvi tv, i dnevnik.ba degutantno su ismijali i sami naziv lokaliteta ustvrdivši kako „Lakišića harem“ ne postoji, uprkos opće poznatoj činjenici da se taj prostor više od nekoliko stoljeća upravo tako nazivao. Potom su mu dodali svoj nazivnik „parking iza zgrade Hrvatskog narodnog kazališta“ pa pojasnili kako se nalazi u blizini Španjolskog trga u središtu Grada zanemarujući pri tome da nikada Gradsko vijeće nije nikada usvojilo odluku o parkingu niti je donijelo odluku o nazivu tog mjesta. Oni su objavili i „preslik“ zahtjeva Medžlisa IZ-e Mostar otkrivajući na taj način spregu odabranih medija sa gradskim službama i međusobnu ovisnost. Njihovi „dobro upućeni izvori koji nisu željeli da im se otkriva identitet“, bez ijednog dokaza i akta ustrdili su kako se radi o zemljištu koje je prije 120 godina otkupila Austrougarska kako bi na tom prostoru bio izgrađen željeznička stanica i drugi objekti, što je notorna neistina. U više navrata objavljivali smo orginalne dokumente i ugovore u kojima se jasno navodi da su takvu odluku donijele tadašnje gradske vlasti i da je Islamska zajednica u više navrata nastojala pribaviti kakvo takvo obeštećenje, te da je slučaj oduzimanja Lakišića harema bio jedna od glavnih argumenata za pokretanje borbe za vakufsko-mearifsku autonomiju početkom prošlog stoljeća.
Hrvatski medijski servis podsjetio je svoje čitatelje kako se navodno radi o smišljenom legitimiranju prostora od strane Islamske zajednice kako bi navodno spriječili nastavak izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta što je notorna laž. Islamska zajednica više od 17 godina samo nastoji povratiti svoje prirodno pravo da iznad te zgrade izgradi reprezentativnu zgradu Islamskog kulturnog centra koji bi zadovoljavao potrebe vjernika muslimana baš kako to zgrada HNK-a zadovoljava kulturne potrebe hrvatske kulturne javnosti. O čemu je 2005.godine vođene duge rasprave, a koje očigledno HMS bezočno prešućuje. Umjesto da informišu javnost o tome na koji način se taj lokalitet sada želi koristi kao parking, na osnovu čije Odluke i ko može definirati njegovu namjenu oni su uputili šokantnu prijetnju upotrebe nasilja ukoliko se vjernici pak na Bajram namazu pojave na lokalitetu Lakišića harema. Bez pozivanja na epilog sudskog procesa u slučaju „Liska harema“ nepotpisani urednik hms-a skoro pa da je opravdao ubistvo rahmetli Šefika Sulejmanovića i ranjavanje nekoliko vjernika koji su tokom bajramske posjete šehitlucima u Liska haremu željeli svojim mrtvima samo proučiti fatihu što je u skladu sa tradicijom i slobodom vjere.
Nije li podsjećanje, utisnuto na kraj hms-osovog teksta, kako je navodno velika kolona građana iz istočnog Mostara, bez dopuštenja policije, krenula prema Liska parku pod „izlkom“ obavljanja vjerskog obreda, „zaustavljena“ intervencijom policije te da je tom prilikom nekoliko osoba ranjeno otvorena prijetnja na nasilje i jasna poruka muslimanima ukoliko se pak odvaže da Bajram-namaz klanjaju na tom mjestu.