Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović danas je na džuma namazu ohrabrio povratnike u džematu Jasenica da istraju na zahtjevima dostojanstvenog života na svojim imanjima i u svojim domovima.
Hutbu prenosimo u cijelosti:

Hvala Allahu na blagodati mubarek – dana petka, dana džume, dana skupa i okupljanja, ljekovitih trenutaka našeg duhovnog okrepljenja i osnaženja. Svjedočimo da je samo Allah bog, Onaj što postojan je i vječan! Nije rodio i nije rođen, i niko Mu nije ravan. Svjedočimo da je Muhammed, neka su Božiji blagoslovi i mir na njega, pečatni poslanik u nizu brojnih poslanika koji su dolazili svim narodima i koji su naučavali jednu zajedničku Istinu, propagirali moralne vrijednosti i lijepo ophođenje među ljudima. Molimo Allaha da nam daruje Svoj blagoslov iuputu i bude uvijek na pomoći. Amin!

Draga i poštovana braćo,
Čovjek stalno treba zahvaljivati svome Gospodaru na nebrojanim darovima i blagodatima kojima ga obasipa; svaki novi dan, svako jutro i noć su blagoslovljeni i neprocjenjivi trenuci Božije milosti koja nam se ukazuje. Svaki dan slobode i mira u životu je dragocjen. Sloboda, zdravlje i mogućnost da našu vjeru živimo, da se obrazujemo i za vjeru i za život, velika je Božija milost koju imamo i na kojoj treba zahvaljivati. Dragocjena su nam topla porodična gnijezda, krug prijatelja, rodbine i komšija jer s njima svima život nam je potpuniji i radosniji. Neprocjenjiva je vrijednost džemata, naše duhovne zajednice u kojoj nas objedinjuje zajedništvo u vjeri. Tu nas povezuju naši ibadeti, koji nas duhovno okrepljuju, moralno izgrađuju i idejno usmjeravaju.Džemat je zajednica muslimana koja se drži na okupu radi ostvarivanja zajedničkog cilja; stvaranja uvjeta da se po islamu živi i o islamu praktično nauči i poduči. Zato su neophodne džamije, mektebi i vjerski osposobljeni ljudi–predvodnici džemata. Džamija, mekteb i imam (muallim i vjeroučitelj) su institucije naše vjerekoje se podižu i čuvaju. Valja nam na različite načine ojačavati njihov kapacitet i mogućnosti.

Allah, dž.š., nas obavezuje da obratimo pažnju na dužnosti i obaveze u domenu onoga što sunaše mogućnosti, nadležnosti, pozvanje i odgovornost:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ عَلَيْكُمْ أَنفُسَكُمْ لاَ يَضُرُّكُم مَّن ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ
“O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na pravom putu, neće vam nauditi onaj koji je zalutao! Allahu ćete se svi vratiti i On će vas obavijestiti o onome što ste radili.“

Dakle, brinite se o svojim obavezama i poduzimajte sve što je do vas u pogledu odbrane svoje časti i dostojanstva, popravljanju kvaliteta života i stanja u kojem ste. Neće vam moći nikako nauditi oni koji su zabludi ako vi budete istrajni u vrlinama. Život koji imamo darovao nam je naš Gospodar i dozvolio nam je da mi odaberemo kako ćemo ga živjeti. Bog nam je dao život da se u njemu potvrđujemo kao Bogu odani i vjerni ljudi; koji mu padaju na sedždu, koji su zaokupljeni dobrim i korisnim poslovima.

Draga braćo,
Naši džemati, među kojima je i ovaj džemat u Jasenici, su iskusili patnje i stradanje u vremenu kada se ovaj dio Gradskog područja pokušavao pretvoriti u prostor isključivo rezervisan za jednu politiku i jednu vjeru. Nastavilo se to i s osporavanjima prilikom obnove ove džamije, pa i nakon toga, jer pamtimo i 10.oktobar 2006. kada je u rani sabah bila mučki napadnuta i gađana projektilom. Sjećamo se i svečanog otvorenja koje je bilo 11.maja 2008. godine. Sve je to ušlo u ljetopis ove džamije da bude svjedočanstvo vremena i pouka za razumom obdarene.

Sretni smo što nismo ni tada, a nećemo ni sada posustati pred brutalnim zastrašivanjem ljudi koji jednostavno samo istrajavaju u ostvarivanju svojih prava. Pravo koje čovjek ima na adresu, grunt i imovinu ne ugrožava i ne osporava nikoga. To sve naravno, je dug i težak proces, koji traje, koji uzima svoj danak u različitim sferama života kojeg živimo, a kojeg smo posvetili ovome našem historijskom gradu, regionalnom i društvenom centru našeg naroda – bošnjačkog naroda, i vjerskom i kulturnom centru naše Islamske zajednice. Naš je narod sačuvao historijsku višestoljetnu društvenu, vjersku i kulturnu supstancu ovog grada, zalagao se za njegov opstanak, branio njegovo ime, i spreman je izgrađivati ga s drugima i drugačijima. No, nad Mostarom sve ove godine, od završetka rata pa naovamo, lebdi jedan proces i jedan projekat koji bi od njega napravio grad u kojem se realizuje majorizacija i potpuna dominacija jednih nad drugima, što je apsolutno neprihvatljivo i što protagonistima takve ideje nije uspjelo ni u najtežim ratnim danima kada je ovaj grad bio izložen bjesomučnom uništavanju i razaranju, a njegovi stanovnici – naročito Bošnjaci, izloženi progonima, protjerivanjima i potpunom fizičkom nestanku. Ideja isključivog Grada za samo Jedne, bez drugih i trećih i ostalih, nažalost još uvijek živi i nema znakova da slabi i gubi na intezitetu. Ideja Mostara u punini zaživjeće kada upravo na ovim gradskim područjima dođe do izbalansiranosti, a to znači da se mora jačati kapacitet ovdašnjeg čovjeka u svim segmentima. Ne može drukčije.

Životni prostor mi odvajkada dijelimo s drugim narodima, vjerama i kulturama, i za nas je to iskustvo vrijedno i dragocjeno. Ono nas obogaćuje. Različiti narodi, vjere i kulture mogu živjeti u miru i razumijevanju. Nevolju donose radikalne nacionalističke politike koje bi stvarale ekskluzivne teritorije i koje ne žele vidjeti nikog drugog. Te ideje razaraju duh i biće naše domovine, i danas. Moramo imati snage i vjere u sebe da istrajavamo i čuvamo bogatstvo i ljepote koje ova zemlja ima.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ . وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْيَاء وَلَكِن لاَّ تَشْعُرُونَ . وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوْفْ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمْوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ . الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ . أُوْلَئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِّن رَّبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ
“O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih. I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate! Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: “Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!” Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na Pravome putu!”

Draga braćo,
Ne treba posustajati, a niti klonuti duhom. Svi ponajprije potražimo oslonac i pouzdanje kod Dragoga Boga, a onda se pouzdajmo u sebe i svoje sposobnosti.

Molimo Gospodara svjetova da nam podari razboritosti, budnosti, da nas nadahne na putu istrajavanja u vrlinama. Gospodaru naš, budi nam na pomoći, podari nam dobro i na ovome i na onome svijetu. Sačuvaj nas kušnje i bremena koje ne možemo ponijeti. Budi nam milostiv i oprosti nam.

Berićet džamija u Jasenici, 24.džumade-l-ula 1442. / 8. januar 2021.
Jasenica