Dr. Enes ef. Svraka šef odjela za mekteb i mlade pri Rijasetu Islamske zajednice (IZ) u BiH na poziv vjersko-prosvjetne službe Medžlisa IZ-e Mostar danas je u ovom gradu održao seminar o primjerni novog nastavnog plana i programa mektepske pouke i pravilniku o mektepskoj nastavi. „Vrlo nam je važno da odmah počnemo sa primjenom pravilnog vođenja registra i dnevnika mektepske nastave, ali i da se sa stručnim osobljem još jednom konsultiramo o najvažnijim elementima nastavnog plana i programa“, o razlozima organiziranja seminara kazao je glavni imam mr. Dino ef. Maksumić.

Novi nastavni plan i program mektepske pouke odobren je od strane Rijaseta i Vijeća muftija 2017. god., nakon čeka su objavljeni i novi ilmihali. Istodobno usvojen je i novi pravilnik o mektepskoj pouci koji podrazumijeva dosljedno vođenje dnevnika rada i matičnih knjiga. „I ovi segmenti našeg djelovanja su vrlo važni, ne samo za detaljne godišnje analize i unaprjeđenje rada i programa već i stoga što će oni vremenom postati dragocjena historijska građa. Ove mektepske godine u nastavni proces smo ušli s ciljem da u punom kapacitetu primjenjujemo predivđene promjene, kako bi smo pratili savremene pedagoške standarde i kako bismo praktično vidjeli šta je najfunkcionalnije u ovom segmentu naših odgojno obrazovnih programa“, pojasnio je dr. Svraka.

Primjenom svih predviđenih standarda, dodao je, biće olakšano organiziranje mektepske nastave. „Ovo je prva godina u kojoj počinjemo sa primjenom usvojenih izmjena i cilj nam je da na karaju dobijemo referentne povratne informacije kako bi eventualne nedostatke mogli otkloniti. Mekteb je živi proces i ne znači da smo završili posao za narednih pet -deset godina. U obavezi smo da pratimo sve pojave i da u kontinuitetu pokušavamo raditi na poboljšanju mektepske nastave kako bismo ostvarili što bolje rezultate“, kazao je Svraka. Služba za mekteb i mlade osim u Mostaru proteklih je dana održala je niz sličnih stručnih seminara i konsultacija u brojnim medžlisima IZ-e u BiH.

seminar o mektebu