Tradicionalni godišnji mevlud u džematu Potoci proučen je jučer u Karađoz-begovoj džamiji u Potocima. Mevlud su, uz učeće džematskog hora, proučili mostarski imami. Prigodnim vazovima prisutnim vjernicima obratili su se džematski imama Amar ef. Čopelj i pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar Kenan ef. Ovčina.
Mevludski programi u tradiciji bosansko-hercegovačkih muslimana su prilika za podsjećanje na posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s. i slijeđenja njegovog suneta. Podsjećajući na događaje iz života Muhameda a.s. Amar ef. Čopelj je istakao integrirajuću narav islamskog učenja i izbjegavanje stigmatizacije i ekskomunikacije vjernika koji su počinili neki od grijeha, što je, kako je kazao u današnje vrijeme čest slučaj. „Poslanik nas uči da u muslimanskom društvu ne bi trebalo biti podjela. Čak i za ashaba koji je počinio veliki grijeh Poslanik pominje njegovu pozitivnu karakteristiku i za njega kaže da voli Allaha i njegovog poslanika. Poslanik nas uči da jedne druge ne proklinjemo i da se jedni drugima ne izruguju jer svi smo mi podložni grijehu“, rekao je ef. Čopelj.
Ef. Ovčina je izrazio zahvalnost džematskom odboru koji njeguje lijepu tradiciju godišnjih mevluda u kojima je najveća korist podsjećanje na sunet Muhameda a.s. Govorio je o različitim aspektima hidžre. Naveo je nekoliko historijskih događaja u kojima su i poricatelji vjere islama bili sigurni da je ono što govori Muhamed a.s. istina. „Hidžra nas uči i tome da posao povjeravamo onome ko je najbolji u tom poslu, a ako takvog nema u muslimanskoj zajednici onda je to problem zajednice“, rekao je ef. Ovčina. Upozorio je na valjanost djela i njihovog konačnog učinka. „Treba paziti da se u ljudski nijet ne ubace šubhe i interesi pa da od tog djela ne bude ništa. Ako želimo vidjeti na kakvom stepenu se nalazimo kod Allaha trebamo se upitati na kojem su mjestu Allahove kuće u našim životima, Njegovi propisi i Njegove zabrane “, dodao je. Na kraju je pozvao vjernike da ne dopuste razvodnjavanje i usitnjavanje naše duhovnosti i našeg identiteta.
Mevlud Potoci