U džematu Opine je u periodu od 9. do 15. januara održan zimski mektebski kamp. Na kampu je učestovao 74- ero polaznika mekteba Opine i Podhum. U cijelodnevnom programu djeca su kroz časove, radionice i praktičnu nastavu učila nova i sistematizirala ranija znanja o vjeri i temama vezanim za nju. Nastavu u kampu su izvodili muallimi: Atif ef. Mujkić, Haris ef. Pobrić, prof. Armina Marić Mujkić, mr. Enes ef. Hujdur, a održavala se svaki dan po dva časa (teoretske nastave) i jedan čas praktične nastave u prijepodnevnim satima nakon čega su svi prisustovali zajedničkom klanjanju podne namaza. Poslije podne namaza organizovan je kviz znanja na kojem su učestvovali polaznici svih nivoa mektebske nastave.

Pored edukativnog dijela, program kampa je obuhvatao i druge aktivnosti kao što su : kreativne radionice, posjeta kinu, sportski dan, druženje uz video igre, posjeta Muzeju Hercegovine, Šehitlucima, posjeta džamiji Deriviš Paše Bajazidagića i čas historije. Posjeta muzeju Hercegovine prilikom koje su mogli vidjeti i temelje Starog mosta bila je jako zanimljiva svim mektebskim polaznicima. Posjeta džamiji Derviš-paše Bajezidagića bila je prilika da se djeca upoznaju sa historijatom džamije i klanjaju ikindiju-namaz. Možemo slobodno kazati da je ovo historijski za džemat Podhum jer ovoliki broj djece na namazu nije zabilježen preko stotinu godina. To je bilo naročito emcionalno za učenike mekteba Podhum, njih 9, koji su srdačno ugostili svoje vršnjake iz mekteba Opine.

U petak 13.1. poslije jacije namaza je organizovano finale kviza znanja, na kojem su djeca pokazala izuzetno znanje pred velikim brojem prisutnih roditelja i džematlija. Ovom prilikom promovisano je i šestero djece koji su završili svoju prvu hatmu Kur’ana u prethodnom polugodištu te su im uručene diploma. Nakon programa uslijedilo je druženje za djecu i roditelje. Roditelji mektebske djece nisu krili zadovoljstvo što njihova djeca učestvuju u jednom ovako lijepom projektu na kojem su stekli mnoga korisna znanja i družili se u okrilju Allahove kuće.