Medžlis IZ Mostar i BZK “Preporod” Mostar priredili koncert ilahija i kasida

520
Miz Mostar Aktivnosti

U nedjelju, 28. aprila 2013. godine, u dvorištu Kulturnog centra na Bunuru Medžlis Islamske zajednice Mostar i BZK “Preporod” Mostar su u okviru vjersko-kulturne manifestacije “Dani mevluda i zikra” priredili koncert duhovne muzike.

Na koncertu su odabrane numere iz duhovnog muzičkog nasljeđa bh. muslimana, kako klasičnog tako i modernog doba, interpretirali ; hor Medžlisa El-Kamer pod vodstvom Midhete Mujan, Mektebski hor Medžlisa pod vodstvom Minje Sefić, hor Karađoz-begove medrese pod rukovođenjem profesora Haruna Macića i muzički bend “Ornament” pod rukovođenjem Enisa Sihirlića.

Brojna publika koja je ispunila plato ispred Kulturnog centra na Bunuru u jednosatnom pažljivo odabranom kolažnom programu ilahija i kasida je doista uživala nagrađujući dugim pljescima soliste i horove.

Posebno dojmljiv nastup imao je Mektebski hor Medžlisa koji je formiran prošle godine i za koji je interes iskazao solidan broj naših mektebskih učenika. Hor je već imao nekoliko nastupa na većim kulturnim manifestacijama, a s posebnom pažnjom očekuje se njihov nastup na završnoj godišnjoj mektebskoj akademiji u junu mjesecu.

Večeranji koncert bio je jedna lijepa relaksacija i kvalitetan sadržaj koji je zauzeo svoje prepoznatljivo mjesto u godišnjim sadržajima manifestacije “Dani mevluda i zikra”, pa ga stoga i brojna mostarska publika rado prati i uživa u njemu. Svim izvođačima upućujemo iskrene čestitke za večerašnji nastup.