U povodu mubarek noći Lejletu-l-kadra u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar sinoć je održan zajednički iftar na otvorenom za sve građane Mostara. Iftaru je na malonogometnom stadionu u USRC „Midhat Hujdur Hujka“ prisustvovalo preko 700 postača. Radost iftara s njima su podijeli mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, glavni imam i predsjednik Medžlisa Mostar Suljo ef. Cikotić i Ramiz Jelovac.
Kontinuitet organizacije zajedničkog iftara na otvorenom u Mostaru je preteča sličnih koji se organiziraju u Bosni i Hercegovini. Svojim obimom i suštinom ovaj događaj sve više poprima karakter velikog i važnog kulturnog događaja na kojem je ideja jedinstva, zajedništva i predanosti uzvišenim principima islama ideja vodilja u svim životnim aktivnostima.
„ Drago mi je da je ova tradicija prerasla i veliku tradiciju. Zajednički iftar je poslanička praksa okupljanja oko zajedničke sofre i nosi sobom izljeve Božije milosti i Njegovog blagoslova“, istakao je muftija Dedović. Nije krio zadovoljstvo što je poput brojnih drugih događaja i zajednički iftar prerastao u festival bošnjačke kulture i duhovnosti. „Ramazan jeste festival duhovnosti, dobročinstva, zajedništva u svim segmentima našeg naroda. Ovaj iftar na poseban način je kulminacija cijelog ramazana i naših dosadašnjih brojnih iftara kojima smo prisustvovali diljem Hercegovine, od Trebinja do Glamoča“, rekao je muftija.
Prepoznatljive vrijednosti ramazan kod Bošnjaka, kako je naglasio, su vrijednosti koje treba stalno isticati kao znak samopouzdanja u svoje potencijale i kompetencije. „ Sve to treba čuvati, poštovati i prenositi kao vrijednost na generacije koje dolaze, koje uče i za koje su ovakvi događaji nešto posebno i upečatljivo“, poručio je muftija.
Veliku zahvalnost za uspješnu organizaciju Medžlis IZ-e duguje aktivistima Info-servisa za mlade koji su brižno servisirali sve postače svojom vedrinom i inspirativnim altruizmom. Glavi imam javno ih je pohvalio za njihovo pregalaštvo i odao im dužno poštovanje.
Iftar 2017