U saradnji i koordinaciji sa Muftijstvom mostarskim i Međunarodnim forumom solidarnosti Emmaus Medžlis Islamske zajednice Mostar organizira humanitarnu akciju za pomoć narodu Sirije.
Iz Medžlisa IZ-e Mostar pozivaju sve džematlije da podrže ovu akciju koliko su u mogućnosti te dostave pomoć na jedno od sabirnih mjesta u Megamarktu u Zaliku i Bingu u Sutini.
Akcija u gradu Mostaru će trajati od petka, 22.3. do nedjelje, 24.3. 2019. godine. U prigradskim naseljima akcija traje 7 dana i sabirna mjesta su džamije: Donja Drežnica, Gornja Drežnica, Podgorani, Karađoz-begova džamija na Potocima, Livač, Bijela džamija Vrapčići, Opine, Kočine, Gnojnice, Dračevice, Sultan Sulejmanova u Blagaju.
Isključivo se prikupljaju brašno, ulje i tjestenina domaće proizvodnje. Drugi aktikli mimo ova tri nabrojana se neće primati, kao ni artikli proizvedeni van Bosne i Hercegovine.
„Ovo je izuzetna prilika da svi muslimani iz Mostara direktno i neposredno pruže svoju pomoć našoj braći u Siriji koji su dio neodvojivog muslimanskog umeta, a koji prolaze kroz velike golgote i iskušenja. Naša je obaveza da pomažemo nevoljnicima i da na taj način izrazimo naša saosjećanja. Ovim činom se prisjećamo islamskih principa da će onome ko bude na pomoći svome bratu Allah biti na pomoći i da će onome ko otkloni muku svome bratu Allah otkloniti brige i probleme“, ističe glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.
Konvoji prikupljene pomoći bi trebali stići do juga Turske, odnosno granice sa Sirijom, prije Ramazana.