Kulturno vjerskim programom pod nazivom „Sjećanje i ponos“ u Rabini kod Mostara obilježena je godišnjica stradanja civila i evocirane uspomene na poginule mještane ovoga sela. Program je uz džamijski odbor Rabine organizirao Medžlis IZ-e Mostar. U ime organizacionog odbora Omer Mičijević prisutne je podsjetio na sudbonosno vrijeme s početka agresija na Bosnu i Hercegovinu i na događaje koji su se desili na širem području mjesne zajednice. „Danas smo ovdje da sjećanjem na naše najmilije preispitamo sebe, analiziramo dešavanja oko nas, uporedimo naše osobine sa osobinama onih koji su ugradili svoje živote u temelje naše domovine“, kazao je Mičijević. Na području mjesne zajednice Rabina život je izgubilo 110 osoba, od čega 44 vojnika A RBiH i 66 civilnih žrtava rata; odnosno 11, 06% od ukupne populacije. Još uvijek tijela 33 mještana sela Žulja nisu pronađena. Uspomene na kontraverznu vojnu akciju „Jesen 94“, u kojoj je na području Rabine poginulo 23 vojnika, sa prisutnima je podijelio jedan od učesnika Alija Đonko.
Komentirajući skoro svakodnevna obilježavanja godišnjica iz agresije u mjesecu junu predsjedavajući Skupštine HN kantona Šerif Špago kazao je kako bi zločina nad Bošnjacima bilo puno manje da su prethodne generacije na sličan način obilježavali stradanja nedužnog stanovništva. „Bošnjaci su stali u odbranu svoje države i svoga naroda. Na strani agresora bila je četvrta vojna sila u Evropi i nije uspjela, kako je to bilo zacrtano, za tri sedmice osvojiti Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Špago. Dodao je kako haške presude potvrđuju činjenice da su agresori na BiH vodili rat protiv civilnog stanovništva. Poručio je da se sjećanja na šehide i civilne žrtve rata osim prigodnim programima moraju sačuvaju i kroz ozbiljna historijska istraživanja i analiziranja kako bi istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu bila putokaz budućim generacijama.
U svojstvu izaslanika mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića prisutnima se obratio Ilham ef. Puce. Kazao je da su vjernici utjehu za stradanje svojih najmilijih pronašli u vjeri i kur’anskim ajetima koji se često citiraju u ovakvim i sličnim prilikama. „Namjera agresora bila je da nas očisti i istrijebi sa ovih prostora samo zato što smo muslimani. Naše je da radimo, živio u skladu sa propisima naše uzvišene vjere. Zlo nikada neće nadjačati dobro i mi trebamo biti zahvalni Uzvišenom Alalhu koji nam je ukazao na pravi put. I zbog toga nikada ni mi ni naši borci nismo ukaljali svoj obraz. Uvijek smo bili na strani istine i na strani čestitosti“, kazao je ef. Puce.
Na kraju programa mostarski imami proučili su hatma dovu pred dušu svih ubijenih civila i pred duše svih šehida iz ovog mjesta. U programu su učestvovali hor Medžlisa IZ-e Mostar El-Misbah, Ena Jazvin, Adnan Pajević i Armin Kelecija.
Rabina