Povodom obilježavanja Svjetskog dana hidžaba u Mostaru je 1. februar obilježen sa nekoliko prikladnih aktivnosti. Grad je ukrašen plakatima sa edukativnim porukama u svrhu podizanja svijesti i razbijanja predrasuda vezanih za ovaj način odijevanja žena muslimanki.

Pored toga, predstavnice Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog i Medžlisa IZ Mostar upriličile su zijaret kod nekoliko mostarskih hadžinica poznije životne dobi čije živote hidžab već godinama krasi i određuje. Tom prilikom uručene su skromne hedije, te pružene riječi uvažavanja i podrške hadžinici Murfeti Hadžalić, majci poginulog nosioca odlikovanja Zlatni ljiljan, rahmetli Senada Hadžalića, koji je poginuo u odbrani grada 1993. godine; hadžinici Zemki Mezit, supruzi poznatog i veoma omiljenog mostarskog mujezina i imama, rahmetli Salema ef. Mezita, koji je također ubijen tokom agresije na Mostar i našu domovinu; i u Mostaru svima poznatoj hadžinici Đulsi Puzić koja već dugi niz godina vodi brigu o džamiji Hadži Ibrahim-age Šarića , a udovica je uvaženog Mostarca, Mustafe Puzića, strijeljanog na početku agresije na BiH.

Obilježavanje ovog svečanog dana je okrunjeno online predavanjem i druženjem sa gospođom Milom Babić, Ruskinjom koja je u našoj zemlji pronašla tri veoma vrijedne stvari: ljubav, islam i hidžab. Podijelila je svoju zanimljivu i inspirativnu životnu priču sa prisutnima, te odgovarala na pitanja postavljena od strane publike koja ju je s oduševljenjem slušala.
Dan hidzaba