Konvoj pomoći otišao u Maglaj

568
Miz Mostar Aktivnosti

Danas, 19. maja 2014. godine, ispred Studentskog hotela Mostar, krenuo je konvoj kojeg su organizirali Merhamet i Medžlis Islamske zajednice Mostar.

Kako je medijima izjavio prvi čovjek mostarskog Merhameta, Osman Marić, ovo je već drugi konvoj u dva dana, nakon što je u nedjelju ka Maglaju otišla kolona od devet kombija punih hrane i drugih potrepština, a danas je otišao na put konvoj od jednog kamiona, dva kombija, i jednog dostavnog vozila.

U skladu sa zahtjevima sa terena, u konvoju su hrana, potrepštine, odjeća, te alat za čišćenje-lopate, metle, grablje, rukavice, čizme, čime sada posebno treba podržati poplavljena područja. “Pripremaju se konvoji i za sutra i prekosutra, roba je već spremna”, rekao je Marić.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović je kazao da je Islamska zajednica BiH uključena u akciju. U direktnom kontaktu su sa ljudima na terenu, koji su pogođeni poplavama, te sa glavnim imamom Medžlisa IZ Maglaj, Izudinom Kruškom.

“Apelirali smo na džematlije u svrhu prikupljanja pomoći, onoga što je najnužnije, najpotrebnije. Stavili smo na raspolaganje i ljudsku snagu. Mislim da je to nekakav minimum minimuma, što možemo učiniti u ovom trenutku, prema kušnji koju naš narod proživljava u ovim danima”, rekao je muftija Dedović.

„Naši aktivisti spremni su otići u mjesta koja trebaju ljudsku pomoć i pomoći u bilo kojem smislu. Međutim, kako naselja nakon povlačenja vode, trebaju proći proces deratizacije, sugerirano nam je da to još ne činimo“, pojasnio je muftija Dedović. Nesebično zalaganje u akciji pružanja pomoći i ovog puta iskazali su mostarski imami. Njih dvojica Jusuf ef. Kafadar i Enver ef. Husnić bit će danas na čelu konvoja s humanitarnom pomoći Maglaju.

Predsjednik MDD merhamet Mostar Osman Marić je rekao da je akcija prikupljanja pomoći i dalje u toku, te da će trajati do kraja mjeseca. “Pratit će se situacija na terenu, pa će se akcija možda i produžiti”, dodao je Marić.

Predstavnici Merhameta i Medžlisa Mostar izrazili su i zadovoljstvo odazivom ljudi na poziv da se pomogne područjima BiH, koje su pogodile nezapamćene poplave. Kako su javili mediji, štete se već načelno procjenjuju u milijardama eura, a izgubljeno je i nekoliko desetina ljudskih života.