Koliko budemo cijenili naše velikane toliko ćemo i mi biti veliki

553
Miz Mostar Aktivnost

Mostarski imami jučer su nakon podne namaza u džamiji „Bosanski mudžahidi“ poklonili hatma dovu pred duše rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine i najistaknutijeg istraživača bošnjačko-muslimanske baštine u Hercegovini Hivzije Hasandedića, koji su s ovog svijeta preselili istog dana, 19.10.2003. g. . Jedanastoj godišnjici obilježavanja smrti Alije Izetbegovića i Hivzije Hasandedića u Mostaru prethodilo je svečano otvorenje šehidskog spomen obilježja poginulim borcima A RBiH rođenim u Gacku i gatačkim selima.

„Medžlis Islamske zajednice na ovaj način se već jedanaset godina prisjeća naših velikana“, podsjetio je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić. Napomenuo je da je sjećanje na šehide i velikane iz naše prošlosti obaveza i dužnost muslimana. „Od velike je važnosti da imamo izgrađen osjećaja i poštivanje prema svojoj prošlosti ali i prema doprinos svih onih koji su se borili za slobodu Bosne i Hercegovine. Alija Izetbegović je ličnost koju više poštuju ljudi i na istoku i na zapadu, pogotovo muslimani, već što ga mi poštujemo. Tuirci ga čak nazivaju kraljem znanja i puno ga citiraju u svojim govorima. Stalno traže njegove knjige i dive se njogvoj misli.“, rekao je ef. Cikotić.

Govoreći o Hivziji Hasandediću ef. Cikotić je naglasio kako je Hasandedić dao posebnu dimenziju bošnjačkoj historiji i literatruri. „Hivija je zadužio sve bošnjake svojim naučno istraživačim radom, a samim tim i da ga nikad ne zaboravimo. Koliko budemo cijenili naše velikane toliko ćemo i mi biti veliki“, poručio je ef. Cikotić.