Predsjednik i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar Džafer Alić i mr. Dino ef. Maksumić jučer su posjetili poznatog mostarskog pjesnika Saliha Sevdija Trbonju. Povod ove, pomalo neobične posjete, baziran je na jednostavnom ljudskom i vjerničkom osjećanju; izraziti poštovanje i iskazati brigu prema ljudima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli razvoju, očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta Bošnjaka-muslimana u Mostaru i Hercegovini.
Sevdijevo stvaralaštvo koje je unio u bosanskohercegovačko književno nasljeđe, kako je to primijetio glavni imam je unikatno i orginalno, stvaralaštvo kakvo se ne može susresti kod drugih autora. „Kada sve saberemo, naše prijateljske odnose, međusobnu saradnju, njegovu umjetnost onda se ne možemo oteti utisku da nam ovakvi susreti zaista donese sreću i bude lijepe emocije“, kazao je ef. Maksumić. On je ovu posjetu doživio i kao jedan vid generacijske zahvalnosti mlađih alima i uposlenika IZ-e za sve ono što je Sevdi uradio, jer današnje generacije u javnom prostoru uživaju punu slobodu i govora i djelovanja, što u vrijeme krutog socijalizma nije bio slučaj. „Mi mlađi Sevdija smatramo kao svojim starijim bratom i njegova, mišljenja, iskustva i savjeti o našem identitetu su nam uvijek dragocjeni“, istakao je ef. Maksumić.

Oduševljenje posjetom, koja je uslijedila potpuno ljudski i prijateljski bez nekog konkretnog povoda, nije krio ni Salih Sevdi, jer svaki vid druženja braće u vjeri smatra najvećom vrijednosti na dunjaluku. Sevdi svoje penzionerske dana provodi potpuno posvećen načelima vjere, prije svega obavljanju pet vakata namaza, dotjeruje nove rukopise pet napisanih zbirki poezije i uz uzajamnu podršku sa sinom kćerkom nastoji postići skladan islamski život.

“Osjećam se kao da uopće nisam star. Kad se pitam zašto je to tako nađem odgovor da mi islam daje i mladost i snagu i svježinu, a godine uopće ne osjećam. Allah mi je dao zdravlje i osjećam se vrlo mladalački“, kaže Sevdi. Poezija je u njemu potpuno neodvojiva od islamskog načina života. Nije mu, kaže, ni najmanje bila namjera da bude poznat kao pjesnik, po napisanim pjesama, već da ljepote islama na taj način podijeli sa svojom braćom, sa svim ljudima dobre volje. Sevdi je jedan od najvjernijih slušalaca Radija BIR. Za svaku emisiju kaže da je vrhunska i da iz njih puno nauči. „Našu ulemu sam uvijek smatrao kao rođenom braćom i svojim najbližim. I danas kad su mi došli u posjetu srce mi je veliko kao Bosna i Hercegovina, možda i veće, a kuća mi je zasijala puninom islamske ljepote“, na kraju nam je kazao Sevdi.