Neizmjerna hvala i zahvala neka je Allahu Gospodaru svjetova koji je naredio učenje i čitanje. Hvala mu na blagodatima vjere, znanja i spoznaje. Hvala mu na riječima ikre.
Neka je Allahov blagoslov i mir na Poslanika Muhammeda, muallima-učitelja, koji je poslan kao milost svjetovima, na njegovu čestitu porodicu i sve ashabe.

Poštovana braćo,
Uzvišeni Allaha nas u Kur’anu neprestano podsjeća na važnost znanja i sticanja istog. On, dž.š. kaže:
يُؤْتِي الْحِكْمَةَ مَن يَشَاءُ ۚ وَمَن يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْرًا كَثِيرًا ۗ وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ ‎
„On daruje znanje onome kome On hoće, a onaj kome je znanje darovano – darovan je blagom neizmjernim. A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni.“ (Sura el-Bekare, 269.)

Svjedoci smo svakodnevno da je jedan od najvećih problema čovjeka na zemlji neznanje ili poluznanje o definicijama, pojavama, dešavanjima i stvarima u našoj historiji i sadašnjosti.
Ljudi i narodi često prave greške jer ne znaju, ne uče i ne čitaju ono što bi trebali znati, učiti, pitati i čitati.

Lijek je jednostavan, treba se probuditi, razmisliti i raditi na sebi i svome intelektualnom uzdizanju kroz čitanje, izučavanje, učenje i razmišljanje a treba se okaniti besposličarenja, beskorisnog komentarisanja, pogotovo na društvenim mrežama i gubljenja vremena generalno.

Svaka sekunda, minuta, dan i mjesec odlazi i prolazi u nepovrat. Ne može se vratiti, ali se izgubljeno vrijeme može nadoknaditi učenjem, radom i trudom.

Draga braćo, danas i sutra ispraćamo maturante 376. generacije Karađoz-begove medrese koja je najstarija odgojno-obrazova ustanova u Mostaru. Ona nije osnovana kao srednja škola nego je imala status više škole, čak i fakulteta, u kojoj su izučavane sve tradicionalne, racionalne i prirodne nauke. Na ovo trebamo biti ponosi i ovo trebamo sa ushićenjem spominjati i isticati. Trebamo znati datume izgradnje i osnovne podatke naših džamija, vakufa, medresa, Staroga mosta itd.

Karađoz-begova medresa u Mostaru, čije su prostorije sačuvane i nalaze se odmah u ovu džamiju istog vakifa je sagrađena i krenula sa radom 1557. godine, dok je Stari most kao svjetski dragulj islamske kulture i baštine sagrađen 10 godina poslije tj. 1567. godine. Dakle, trebamo znati i ponavljati da je Karađoz-begova medresa kao svjetionik znanja starija za 10 godina od Starog mosta koji je biser arhitekture.

Trebao znati da je nadzornik nad gradnjom Starog Mosta upravo bio Karađoz-beg vakif ove džamije, medrese, džamije u Potocima i mnogih drugih hajrata, Allah mu primio dobra djela i uveo ga u džennet.

Trebamo znati da službeni i zvanični naziv Starog mosta nije Stari most, nego je službeni i zvanični naziv Strog mosta: Ćuprija Sultana Sulejmana Hana u Mostaru.
Medresa i Stari Most su dva naša dragulja i bisera koji će se danas oko 19 sati spojiti kroz defile naših maturanta, njih 62. (šezdeset i dvoje), oličenja mladosti i ljepote koji će prošetati do Starog Mosta, Šehitluka i cijelim gradom.

Draga Braćo,
Znanje koje se stiče u ime Gospodara svjetova je svjetlo koje nam obasjava puteve u životu. Ono nam donosi korist na oba svijeta. Historičari vrlo često napominju da su poznate i velike civilizacije vrhunac svog intelektualnog, materijalnog i kulturnog blagostanja postizale onda kada su obrazovanje smatrali najvećim blagom i životnom vrijednošću.

Naša islamska civilizacija je od samoga početka postojanja bila civilizacija nauke i učenja. Sam Poslanik s.a.v.s je bio učitelj, muallim, koji je u svojoj džamiji podučavao svoje sljedbenike vjeri i lijepom ponašanju.
On je kazao:
„Ko izabere put traženja znanja, Allah će mu njime olakšati put do Dženneta. Zaista, meleki svojim krilima natkriljuju onoga koji traži znanje iz zadovoljstva prema onome što on čini. I, uistinu, za učenjaka sve traži oprosta, pa, čak i riba u vodi. Vrijednost učenjaka nad pobožnjakom poput je vrijednosti Mjeseca nad zvijezdama. Doista su učenjaci nasljednici vjerovjesnika, a vjerovjesnici nisu iza sebe ostavili ni dinare ni dirheme, već su ostavili znanje, pa ko ga uzme, uzeo je veliko dobro.”

Draga braćo, znanje je prvenstveno u formalnim ustanovama obrazovanja, u mektebima, školama i fakultetima, koji su najvažniji u procesu edukacije i sticanja znanja.
Ali znanje je i tu oko nas, na dohvat ruke. Znanje je i u islamskim novinama Preporod koji izlazi svako dvije sedmice i na čije čitanje uvijek i iznova pozivamo. Znanje je u Karađoz-begovoj biblioteci koja je u našoj neposrednoj blizini a koja sadrži nekoliko hiljada naslova. Znanje je u gradskoj biblioteci koja nam je dostupna i čija vrata su također otvorena.
Znanje je u prijevodu Kur’ana kojeg svi imaju u kućama. Bit ćemo pitani jesmo li koristili i konzumirali dostupno korisno znanje oko nas ili smo gubili vrijeme na besposličarenje, društvene mreže, serije i beskorisne stvari.

Molim Allaha da nam podari korisno znanje i snagu i volju da ga svakodnevno stičemo i produbljujemo. Amin.

mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam
Karađoz-begova džamija, Mostar, 28.maj.2021./ 16. ševval 1442. h.g.