Ramiza Bandić Kafadar održala predavanje za žene u džematu Dračevice

1247
Miz Mostar Predavanja

U okviru ramazanskih aktivnosti Odjel za ženski aktivizam brak i porodicu je planirao i sadržaje za žene vjernice i na taj način nastoji upotpuniti ramazanske sadržaje. Dana 16.06., četvrtak poslije podne namaza u džematu Dračevice gostovala je prof. Ramiza Bandić Kafadar.

U svom obraćanju profesorica je podsjetila na blagodati mjeseca ramazana i vrijednost ibadeta tokom ovog blagoslovljenog mjeseca, podsjećajući da svako dobro koje čovjek učini Allah nagrađuje, a da dobročinstva i ibadete u mjesecu posta nagrađuje nagradom koja čovjeku nije poznata, a svakako je ona mnogostruka podsjećajući na hadis-kudsi gdje Allah kaže: “Post je Moj i Ja za njega nagrađujem posebnom nagradom.”

Od mnogobrojnih ibadeta koji se praktikuju posebno u ramazanu, prof. je istakla ibadet dove i njen značaj navodeći brojne ajete i hadise. Također je podsjetila da za dovu nisu potrebni posebni preduvjeti osim da ona bude iskrena i da ne upućuje na nešto što islamom nije dozvoljeno. Dova je direktan kontakt između čovjeka i njegova Gospodara i iskrenom i trajnom dovom Allah mijenja sudbinu čovjeka navodeći u tom kontekstu primjer dove majke velikog islamskog muhaddisa Imama Buharije koji je rođen slijep, ali ustrajnost njegove majke u dovi Uzvišenom da njenom djetetu vrati vid kako bi mogao sticati znanje je promijenila njegovu sudbinu.

Na kraju je prof. uputila zajedničku dovu da Allah primi ibadete,da olakša bolesnim i onima koji su u bilo kakvoj potrebi, da oprosti grijehe nama, našim porodicama, našim bližnjim, našim umrlim i da budemo od onih za koji će ući kroz vrata Rejjan. Amin