Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ-e) Mostar mr. Dino ef. Maksumić u pratnji imama/mualima džemata Brankovac hafiza Jusuf ef. Bećoje i Sanjin ef. Šehića danas je posjetio IV osnovnu školu, gdje se susreo sa direktoricom mr. Seadom Kuštrić i vjeroučiteljima Ibrom ef. Eminovićem, Himzom Isićem i Elvedinom Durakovićem.

Posjeta je upriličena s ciljem afirmacije mektepske nastave, s konačnim usmjerenjem, da preko brošura koje su podijeli u tri odjeljenja prvih razreda pozovu roditelje da svoju djecu upišu i u mektebe. „Brošura koja je prilagođena tom uzrasta na ovaj način ušla je u 55 domaćinstava. Nadamo se da će ova vrsta poziva polučiti konkretne rezultate“, kazao je ef. Maksumić. Saradnju sa menadžmentom IV osnovne škole ocijenio je prijateljskim te izrazio nadu da će kontinuitet međusobnog ispomaganja u odgoji i obrazovanju djece kao i svih prethodnih godina i dalje biti na zavidnom nivou.“Važno je da mualimi posjećuju škole u svojim džematima, da vrše promociju mekteba, jer evo vidimo, bili smo svjedoci protekle sedmice onoga što nije lijepo i što nije u skladu sa našim identitetom, i zato mislim da naš odgovor na to treba da bude promocija mekteba i islamskih moralnih vrijednosti“, naglasio je ef. Maksumić.

Ovaj gest mostarski imama direktorica Kuštrić smatra samo jednim od vidova dobre saradnje koju kontinuirano njeguju u ovoj školi sa svim bitnim i relevantnim društvenim faktorima, pogotovo s onim koji im pomažu u izgradnji intelektualnih i moralnih potencijala kod djece. „Posebno nam je važna saradnja sa Islamskom zajednicom jer putem mekteba propagira lijep odgoj, poštivanje tradicionalnih vrlina, uvažavanje starijih, učitelja itd“,istakla je Kuštrić. Ovakav stav potkrijepila je i mišljenjima roditelja koji smatraju da vrijeme provedeno u mektebu izuzetno pozitivno djeluje na njihovu djecu. Tokom sastanka glavni imam direktorici Kuštrić poklonio je drugo izdanje fotomonografije „Mostarske džamije“.
IV OS