Miz Mostar Aktivnosti

Povodom početka nove školske godine glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić danas je posjetio tri osnovne škole na području Grada Mostara, dok je posjeta drugim školama planirana za narednu sedmicu. Ef. Cikotić u pratnji džematskih imama, Šefik ef. Čavčića i Dine ef. Maksumića posjetio je Osnovnu školu „Zalik“, Osnovnu školu „Mustafa Ejubović–Šejh Jujo“ i IV osnovnu školu. Direktorima ovih obrazovnih ustanova Džemalu Jukli, Mustafi Džafiću i Seadi Kuštrić poželio je uspješan i plodonosan rad, mnogo sreće i uspjeha.

Miz Mostar Aktivnosti

U kratkim razgovorima s direktorima je razmijenio iskustva o dosadašnjoj međusobnoj saradnji sa Islamskom zajednicom i o mogućnostima njenog unaprijeđenja. Saradnja sa osnovnim školama proteklih godina bila je na zavidnom nivou, no još uvijek ima dovoljno prostora za jačanje dobrih odnosa i korištenja svih raspoloživih resursa. U tom smislu posebno su akcentirana pitanja usavršavanja odgoja kod učenika, te jačanju svijesti o životnoj sredini.

Miz Mostar Aktivnosti

Budući da u isto vrijeme počinje i mektepska nastava na području Mostara ef. Cikotić još jednom pozvao je menadžment škola da učenici koji pohađaju vjeronauku što više koriste infrastrukturu Islamske zajednice, mektebe, džamije i mesdžide za izvođenje praktične nastave, te predložio kontinuiranu i aktivnu saradnju imama sa vjeroučiteljima. „Vrlo nam je važno da na ovakav način gradimo svijest o svim našim zajedničkim vrijednostima, od ekologije, nauke do morala“, poručio je ef. Cikotić.