Dvodnevni susreti bosnista

604
Miz Mostar Aktivnost

U Mostaru i okolini 29. i 30. aprila 2016. godine u programima 41. Dana mevluda i zikra održat će se manifestacija Susreti bosnista 2016. a koju organiziraju Bosanska lingvistička akademija i Matični odbor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ skupa sa svojim partnerima. Na ovogodišnjim Susretima bosnista se očekuje 200 učesnika, studenata i profesora bosanskog jezika i književnosti iz zemlje i regiona, i to s ukupno sedam univerziteta: Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bihać, Mostar, Novi Pazar i Prizren.

Iz sadržaja Manifestacije posebno izdvajamo predstavljanje Neretvanske deklaracije o bosanskom jeziku, kao i javnu tribinu o bosanskom jeziku na kojoj će učestvovati predstavnici iz Konjević-Polja, Vrbanjaca, Livna, Mostara/Stoca i Brčkog. U programu će biti i nekoliko stručnih predavanja, promocija knjiga, edukativnih ekskurzija itd. Ovom skupu će prisustvovati najeminentnija imena lingvističke i književne bosnistike.

Otvaranje manifestacije Susreti bosnista 2016. zakazano je za 14.00 sati, 29. aprila (petak) u Studentskom hotelu, Trg Ivana Krndelja bb, 88000 Mostar. Manifestaciju će otvoriti federalna ministrica obrazovanja i nauke dr. Elvira Dilberović.