Miz Mostar Mekteb

U povodu međunarodnog dana djeteta danas je u mektebu Karađoz-begove džamije organiziran zajednički doručak polaznika mektepske nastave i njihovih roditelja. „ Na današnji dan želimo ukazati pažnju i poštovanje djeci. Želimo im poručiti koliko su važna i koliko zavređuju našu pažnju. Htjeli smo razbiti određene tabue i pokazati im da se i u mektebu može doručkovati“, kazao nam je Amir ef. Delić mualim u Mektebu Karađoz-begove džamije. Doručak su, na njegovo oduševljenje, pripremile majke polaznika mektepske nastave u svojim domovima.

Miz Mostar Mekteb

„Meni je prilagođen djeci. Ništa nije kupljeno u prodavnicama, sve su same pripremile. Majke su danas na visini zadatka“, istakao je ef. Delić dodavši kako je ovo jedan od pokazatelja da je mektebu moguće pristupati i na takav način i da su mektepskoj nastavi potrebne inovacije. „Ovo smo pripremali samo sedmicu dana i pokazalo se da je ideja višestruko korisna. Cilj nam je da napravimo atmosferu da djeca mekteb doživljavaju kao svoju drugu kuću“, rekao je ef. Delić.

Miz Mostar Mekteb

Zajedničkom doručku prisustvovali su i donatori adaptacije i opremanja stare dershane Karađoz-begove medrese za potrebe mektepske nastave. Opremanje i adaptacija, u vrijednosti od 2 000 KM, trajali su nekoliko sedmica. „Djeca se u tom prostoru osjećaju ugodno. Imamo priliku da radimo po staroj nastavnoj metodologiji. Djeca sjede na šiltetima a ispred njih su petštahte. Zanimljiv je raspored jer se direktno gledaju licem u lice. Dershana odiše svježinom.

U velikom broju mekteba se koriste kompjuteri i druga tehnička pomagala. Naša percepcija mekteba je da djecu u svakom slučaju moramo naviknuti na ambijent koji im omogućava odušak i odmor, a ne, nikako, opterećenje i zamor“, ističe ef. Delić. Mektepsku nastavu u ovom mektebu pohađa 48 djece. Na kraju se iskreno zahvalio džematskom odboru na podršci i razumijevanju, svim roditeljima koji su podržali ideju doručka u mektebu, dok je donatorima, u znak pažnje i trajnog sjećanja, poklonio vrijedne knjige.