Miz Mostar Mekteb

U nedjelju, 15.05.2016. godine, mektebski polaznici sa svojim muallimima Enver ef. Husnićem, Haris ef. Pobrićem i Adnan ef. Jakirevićem su bili u posjeti Goraždu i Sarajevu. U ranim jutarnjim satima se krenulo prema svojim odredištima ,preko Nevesinja i Gacka, da bi se zaustavili ispred čuvene Aladža džamije u Foči. Nakon kratkog časa istorije, polaznici su imali priliku da razgledaju gradilište na kojem se polako naziru rezultati rekonstrukcije ove fočanske ljepotice.

Miz Mostar Mekteb

Ubrzo poslije slikanja, put je vodio dalje, preko Ustikoline do Medžlisa Goražde. Tu je polaznike dočekao domaćin, glavni imam, Rasim ef. Džafić. Poslije stanke, krenulo se u razgledavanje Kajserije, čuvene goraždanske džamije.

Miz Mostar Mekteb

Upriličen je ručak u prostorijama restorana Islamske zajednice u Goraždu. Nakon toga, posjećeno je spomen obilježje i odmaralište Rorovi, odakle se može vidjeti cijela panorama Goražda. Put je vodio dalje prema Sarajevu gdje su polaznici uživali u ljepotama Baščaršije. Nakon ikindije-namaza u Begovoj džamiji, završene su sve predviđene aktivnosti i obilasci. Zatim su se polaznici polako uputili kući ne krijući zadovoljstvo viđenim, u ovom prelijepom danu. Inače, ovo je već treći jednodnevni izlet kojem su prisustvovale ove mektebske grupe zajedno sa svojim muallimima.