Delegacija Goraždanskog muftijstva u jednodnevnoj posjeti Mostarskom muftijstvu

761
Miz Mostar Aktivnost

Mostar (26.08.2015. g.) – U radnoj posjeti Mostarskom muftijstvu danas je boravila delegacija Goraždanskog muftijstva predvođena goraždanskim muftijom Remizijom ef. Pitićem. Pored muftije Pitića u delegaciji su bili glavni imam Medžlisa IZ Goražde Rasim ef. Džafić, predsjednik Medžlisa Goražde mr. Kenan Kanlić te još četiri člana Izvršnog odbora.

Delegaciju su u uredu Muftijstva primili mostarski muftija Salem ef. Dedović, predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac, glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić i direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek.

„Puno je razloga koji su utjecali da dođe do ove posjete. Mostarsko i Goraždansko muftijstvo graniče jedno s drugim i po mnogo čemu su slični“, istako je mostarski muftija Salem ef. Dedović. On je delegaciju upoznao sa organizacijom i okolnostima u kojima djeluje Islamska zajednice u svih 14 medžlisa od kojih je svaki za sebe specifičan. Goste je upoznao s projektima koji su realizirani u prethodnom periodu ali te podsjetio na otežavajuće okolnosti s kojima se trenutno suočava Islamska zajednica. Posebno je naglasio napore koje čine povratnički medžlisi kako bi osigurali svoju opstojnost i misijsku funkcionalnost. Govoreći o međureligijskom dijalogu na području Mostarskog muftijstva muftija Dedović je kazao kako je taj odnos na zadovoljavajućem nivou i u uzlaznoj putanji. Podsjetio da je i Islamska zajednica suočena sa posljedicama društveno-političkog zastoja grada Mostara.

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić kazao je da je prostor na kojem se danas nalazi Goraždansko muftijstvo sistematski i planski reducirano u zadnjih stotinu godina što se odrazilo na trenutnu poziciju Bošnjaka u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Za razliku od Mostarskog muftijstva Goraždnasko muftijstvu uglavnom, osim Goražda i Ustikoline, gravitiraju povratnički medžlisi. „ Mi smo stvorili pretpostavku da možemo dalje raditi i planirati sa Goraždem kao centrom regije. Sada radimo na analizi šta to sve nedostaje Goraždu. Resursi koje smo zatekli nisu bili ohrabrujuću jer ni jedan kvadratni metar oduzete vakufske imovine nije vraćen Islamskoj zajednici. „Naš je cilj da s novom ekipom koja se okupila oko Islamske zajednice pronađemo modus kako stvoriti nove vrijednosti novi model djelovanja ne samo za Goražde već i za čitavu regiju našeg Muftijstva“, kazao je muftija Pitić.

Predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac gostima iz Goražda je predstavio rezultate poslovanja koje je posljednjih godina ostvario Medžlis IZ Mostar. Tokom današnje posjete delegacija Goraždanskog muftijstva posjetila je i upoznala sa radom Studentskog hotela, Karađoz-begove Medrese, Dječijeg vrtića „Zemzem“ i Blagajske tekije.