Blagodati Lejletul-Kadra probudile nove nade

576
Miz Mostar Aktivnost

Mubarek noć Lejletu-l-Kadr, noć koja simbolizira prekretnicu čovječanstva, u islamskoj tradiciji poznata je po činjenici da je u ovoj noći Uzvišeni Allah dž.š. počeo objavljivati posljednju Objavu Muhamedu a.s. na mekanskom brdu Hira, dok u dogmatskom smislu ova noć se smatra noću u kojoj se otvaraju nebesa i u kojoj su dove iskrenih vjernika bez ikakve sumnje uslišane, u Mostaru je kao i u ostatku svijeta među mislimanima obilježena na nekoliko nivoa, pojedinačne aktivnosti koje svaki postač čini tokom cijeloga dana, porodične u kojima se snagom porodične ljubavi priređuju iftari i upućuju najiskrenije želje, na nivou džemata u mostarskim džamijama i mesdžidima i centralnom svečanosti upriličenoj u USRC „Midhat Hujdur Hujka“ u Sjevrenom logoru. Obilježavanje mubarek noći Lejletu-l-Kadra počelo je zajedničkim iftarom za građane Mostara kojeg je po šesti put zaredom organizirao Medžlis Islamske zajednice Mostar na malonogometnom stadionu u Sjevernom logoru. Radost i bereket zajedničkog iftara ove godine je podijelilo oko 1 500 vjernika.

Nakon klanjanja teravih namaza hor El-Kamer kroz kratak vjerski program je sublimirao tradiciju obilježavanja Lejletu-l-Kadra učenjem mevludskih spjevova, tekbira, salavata te interpretacijom odabranih ilahija i kasida aktuelizirao živući civilizacijski kontekst i odnos prema dini-Islamu. U tom smislu moglo bi se kazati da su izvođači programa hronološkim redom izrazili zahvalnost svim generacijama na blagodati vjere koju su kroz svoje domove, džemate i džamije ljubomorno čuvali kao najdragocjenije vrijednosti svojoj djeci u nasljeđe.

Prigodnim govorom okupljenim vjernicima obratio se glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović. Tumačeći kur’anske ajete koji se odnose na mubarek večer Lejletu-l-Kadr on je posebno naglasio kako je i kur’anski izraz nadnaravan i kao takav izazov za intelektualna i naučna promišljanja. „ Kur’an nas poziva da ne zanemarimo ništa od nauke; od profesionalnog poziva do vjerskih obaveza. Ustrajavajmo u tome. Ne smijemo se zadovoljiti površnim i s malim. Učimo i proučavajmo svijet, samoga sebe temeljito i studiozno kako nas niko ne bi unizio na ovome svijetu i kako ne bismo bili zavedeni medijskim informacijama i krivo upravljeni.“, rekao je ef. Dedović. Komentarišići značaj noći Lejletu-l-Kadra ef. Dedović je podsjetio prisutne kako je ova noć u kalendaru Islamske zajednice noć podsticaja mektepske nastave i njene afirmacije. „ Mekteb je nezamjenjiva kuća znanja i moramo svi ustrajavati na čuvanju tog nasljeđe. Trud oko slanja djeteta u mektebe kako bi se izgradilo u duhovno stabilnu i čestitu osobu daleko je manji od truda ako ono ne daj Bože ode stranputicom. Zato je ovo prilika da se nadahnemo uzvišenim ajetima Časne knjige da u životu činimo što više humanih i dobrih djela.“, zaključio je Salem ef. Dedović. Na kraju svog govora on je proučio dovu koju je učio i Poslanik u ovoj noći „Allahu moj doista Ti praštaš i plemenit si. Ti koji voliš praštati oprosti mi“, a nakon toga pozvao prisutne da namaz doživljavaju iskrenim razgovorom sa Allahom, post ustezanjem cijelog biće od svega što je prezreno, zekat štitom od pohlepe i hadž osjećajem bliskosti i jedinstva svih ljudi koji dijele sudbinu na planeti zemlji.

Imami proučili cijeli Kur’an u mostarskim džamijama

Mostarski imami jučer su u iščekivanju Mubarek večeri u gradskim i prigradskim džamijama „Bosanski mudžahidi“, džamiji Ali-bega Lafe, Carevoj džamiji u Blagaju, džamiji u Podveležju i džamija u Vrapčićima od džume namaza do ikindije proučili cijeli Kur’an s ciljem moljenja Allahovoga bereketa, spasa, nade i zaštite gradu Mostaru i njegovim žiteljima te zbližavanja, povezivanja i iskazivanja bratskih osjećanja; čovjeka prema čovjeku, afirmacije lijepog ponašanja, učenje i kulturnog uzdizanje u svakome humanističkom pregnuću!