Miz Mostar Mekteb

U nedjelju 22.05.2016. godine, nakon podne-namaza, u džamiji Hadži Tere Jahja (džamiji na Carini) u Mostaru upriličena je Završna mektebska svečanost polaznika mekteba Carina za 2015/2016. mektebsku godinu, te svečana dodjela diploma polaznicima kursa sufare za odrasle, koji je u proteklih nekoliko mjeseci održavan u džamiji. Uz mektebsku djecu i polaznike kursa sufare za odrasle, svečanost su uveličali prisustvom i roditelji mekteblija, njihova rodbina i džematlije carinske džamije.

Nakon ašareta kojeg je proučio džamijski mujezin Adnan Kasumačić, upriličen je kratki program, kojeg su u potpunosti izveli polaznici mektebske nastave. Tako su prisutni mogli da uživaju, slušajući učenje Kur’ana i izvedbe recitacija.

Poslije programa, prisutnima se prigodnim kratkim vazom obratio Jusuf-ef. Džafić, muallim mekteba Carina i imam i hatib džamije na Carini. Efendija Džafić se prvo zahvalio nazočnim džematlijama što su svojim prisustvom uveličali ovu prvu završnu mektebsku svečanost mekteba Carina, i ako Bog da, tradicionalnu mektebsku svečanost u džematu Carina-Musalla. Potom se osvrnuo na historijat mektebske poduke, posebno na prvog muallima Muhammeda, a.s., koji je djeci-ashabima držao poduku iz osnovnog islamskog znanja, te na povlašten položaj mekteba u bosanskom društvu kakav je mekteb uživao u vrijeme Osmanske carevina, kada je mekteb predstavljao osnovnu školu i kada je u Bosni djelovalo preko 1000 mekteba sa skoro stotinu hiljada polaznika mektebske nastave. Zatim je kroz kur’ansko-hadiske tekstove objasnio pravo djeteta na osnovno islamsko obrazovanje i odgoj, koje su mu roditelji dužni obezbjediti lično i putem mektebske nastave. Džafić je onda napravio usporedbu moralnosti bosanskog muslimanskog društva pred dolazak Austrougarske i sada, zaključivši kako je jedan od glavnih razloga širenja moralnih pošasti (alkohol, klađenje, lutrija, duhan, psovka), koje danas ne zaobilaze ni djecu, upravo zapostavljanje mektebske nastave. Onda je naveo nekoliko pozitivnih primjera iz prakse, tačnije spomenuo primjere nekoliko mostarskih osnovnoškolskih razreda, gdje je psovka rijetkost, a gdje skoro svi učenici pohađaju mektebsku nastavu.

Potom je efendija Džafić je prezentirao aktivnosti mekteba Carina u protekloj mektebskoj godini, istakavši posebno posjetu sarajevskog mekteba Stupsko Brdo mektebu Carina 15. novembra 2015. godine, uzvratnu posjetu mekteba Carina sarajevskom mektebu Stupsko brdo i ekskurziju u Sarajevo 15. maja 2016. godine, te akciju vakufljenja vremena mektebske djece, sprovedenu 23. aprila 2016. godine u mektebu Carina u okviru manifestacije “Dani vakufa”. Zatim se kratko osvrnuo i na kurs sufare za odrasle koji je od decembra 2015. godine do maja 2016. godine održavan u džamiji Hadži Tere Jahja, pohvalivši polaznike i zaželivši da sljedeći kurs sufare bude još kvalitetniji i masovniji.

Na samom kraju svoga obraćanja, Džafić je pohvalio carinsku mektebsku djecu koja je vrijedno radila u protekloj mektebskoj godini, uz želju da sljedeća mektebska godina bude još uspješnija, zahvalio se Džamijskom odboru Hadži Tere Jahja džamije, na čelu sa mostarskim advokatom Farukom Ćupinom, što je finansirao prigodne poklone za polaznike, te se zahvalio mlađahnom Organizacionom odboru Završne mektebske svečanosti, što su pokazali zavidan nivo organzacije svečanosti.

Nakon obraćanja Jusuf-efendije usljedilo je uručivanje poklona za sve polaznike mektebske nastave, uz dodjelu svjedodžbi o završenoj mektebskoj godini onima koji su bili najredovniji. Posebno je nagrađena Maida Kolčić, kao najredovniji polaznik mektebske nastave. Potom je obavljena i dodjela svjedodžbi o završenom kursu sufare njegovim polaznicima, koji su nešto ranije dobili na poklon mushafe. Mushafe je džamija Hadži Tere Jahje dobila besplatno od samog MIZ Mostar.

Na samom kraju manifestacije, obavljeno je zajedničko slikanje, prvo mektebske djece i polaznika kursa sufare, a onda i svih prisutnih sudionika Prve završne mektebske svečanosti mekteba Carina, doista rijetke mektebske svečanosti takvog tipa.

Sve pohvale na organizaciji Organizacionom odboru (Jusuf-ef. Džafić – predsjednik Organizacionog odbora, Adnan Kasumačić-ozvučenje i ispunjavanje svjedodžbi o završenom kursu sufare, Meldin Nuhić-logistika, Suad Šahović-logistika, Omer Aletić-fotografija, Salem Malkić-ispunjavanje svjedodžbo o završnoj mektebskoj godini).

24.05.2016.., Mostar-Jusuf Džafić