U sklopu manifestacije o Allahovom poslaniku „Uzor si mi, Poslaniče“ Odjel za brak i porodicu MIZ Mostar je u nedjelju, 25.11.2018. godine u Baba Beširovoj džamiji na Balinovcu održao Večer Kur’ana, mevluda i ilahija za žene. Ovu večer su svojim milozvučnim glasovima ukrašavale aktivistice, članice hora El kamer MIZ Mostar, te učenice Karađoz-begove medrese. Pored ljepote učenja i slušanja časnog Kur’ana, mevluda i ilahija večer je uljepšalo i korisno predavanje prof. Selvedine Šehić Maksumić. Pobudivši pažnju prisutnih džematlijki profesorica je na početku svog govora uputila čestitke povodom Dana državnosti koji se podudario sa obiljeđžavnjem rođendana Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s.
Podsjetivši kako je Poslanik a.s. bio uzor u svemu, tako i ljubavi prema rodnoj grudi, između ostalog je rekla:“ Volimo i mi svoju Domovinu, čuvajmo je i budimo u potpunosti odgovorni muslimani i građani, a bit ćemo, inšaAllah, ako se muslimanke danas posvete dvjema značajnim ulogama, da budu dobre, odgovorne, strpljive i ustrajne supruge i majke, da ustraju u nastojanju očuvanja bračnih i porodičnih zajednica pravdajući tako emanet žene“, naglašavajući kako je uloga majke najodgovornija i najteža… Istknula da je najvrijednije što možemo ostaviti svojoj djeci amanet vjera, a potom dodala da vjere nema bez namaza. „Odgojiti trebamo takvu djecu od čijeg će jezika i ruku biti sigurni i drugi ljudi. Naš Miljenik Muhammed s.a.v.s. posljednje što je oporučio jeste da čuvamo namaz. Sa namazom jedino ćemo moći odgovorit izazovima u turbulentnom životu koji živimo“, kazala je. Na kraju obraćanja prof. je podsjetila na Poslanikov a.s. savjet njegovoj kćerki i mužu Aliji, a koji je majkama u današnje vrijeme itekako potreban. Kada se h.Fatima požalila mužu Aliji r.a.na napor u kućnim poslovima koje obavlja i na teškoće, ruke su joj postale grube i osjećala se veoma umorno, Alija r.a. joj predloži da traži od njega da im da jednog zarobljenika, koji bi im pomagao u njihovim poslovima. Fatima je otišla do kuće svoga oca, ali ga nije zatekla, razlog dolaska prenese h.Aišir.a. Kad se Poslanik s.a.v.s vratio kući, Aiša r.a. mu prenese da je Fatima r.a. dolazila i Poslanik se zaputi Fatiminoj i Alijinoj kući. Kada je došao sjeo je s njima i rekao im ovu značajnu dovu:“Uputiću vas na nešto bolje od onoga što ste tražili, kada krenete leći proučite 33 puta Subhanallah, 33puta Elhamdulillah i 34 puta Allahuekber. To vam je bolje nego da imate slugu.“
Večer su posebno ukrasile i slastice vrijednih džematlijki koje su počastile sve prisutne. Moderatorica programa bila je koordinatorica odjela za brak i porodicu mu’allima Fatima Puce. Ovo ugodno druženje na noći Kur’ana, mevluda, ilahija i lijepe riječi završila je koordinatorica Muftijstva mostarskog prof. Ramiza Bandić Kafadar.
Balinovac - vecer Kur ana