Centar za učenje Kur’ana Mostar danas je organizirao treće po redu takmičenje u hifzu. Takmičenje na kojem su, u tri kategorije, učešća uzela dvadeset dva polaznika različiti starosnih doba održano je u prostorijama Karađoz-begove medrese.

Rukovodilac Centra hafiz Jusuf ef. Bećoja zahvalio se svim učesnicima na iskazanoj dobroj volji i spremnosti da i na ovaj način afirmiraju važnost učenja Kur’ana i odnosa prema Božijoj knjizi. „Ima li ljepšeg osjećaja od druženja sa Allahovom knjigom i biti, kako to stoji u hadisima, u okrilju Allahove mislosti“, kazao je hafiz Bećoja.

I ovo takmičenje, ocijenio je pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar Kenan ef. Ovčina, jedno je svjedočanstava uspjeha Centara, koji ulaže velike napore da kod najmlađe populacije razvije ljubav prema islamu. „ Svako takmičenje ove vrste je naše zadovoljstvo“, kazao je ef. Ovčina.

Takmičenje je otvorio direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek istaknuvši kako se i na ovaj način se želi afirmirati važnost tačnog i preciznog učenja Kur’ana i memoriranja Božije objave napamet. „Posebno nas raduje da je većina takmičara dolazi iz naših mekteba. To nam iznova ulijeva nadu i optimizam da će grad Mostar ponovo biti grad uleme i grad hafiza“, rekao je Tulek. Podsjetio je da je Medresa do sada iznjedriral osamnaest hafiza ne krijući nadu da će neki od takmičara postati njeni učenici. „Ovu praksu moramo ljubomorno čuvati i njegovati na svim nivoima djelovanja institucija Islamske zajednice, od naših mekteba do fakulteta“, poručio je Tulek.

Ocjenjivačka komisija koju su sačinjavali Ammar ef. Čopelj, Almir ef. Hondo i hafiz Aid ef. Tulek, nakon preslušavanja i analize rezultata proglasila je pobjednike u sve tri kategorije:
Hifz kur’anskih sura od Ed-Duha do En-Nas:
1. CrnomeroviĆ Nurisa
2. Osmić Maida
3. Osmić Amina
Hifz Amme džuza
1. Marić Zejd
2. Bučuk Hana
3. Crnomerović Muhamed
Hifz sure El-Bekare
1. Bisljimi Hulija
2. Šipković Halid
3. Bihorac Jasmina
Vrijedne poklone knjiga i novčane nagrade, u prvoj kategoriji od 150, 100 i 50 KM, drugoj od 250, 200 i 150 KM i trećoj od 400, 300 i 200 KM, pobjednicima je dodijelio Medžlis IZ-e Mostar, dok je novčani iznos od 30 KM svakom učesniku obezbijedio Sabahudin Bajramović koji živi i radi u Americi.
takmičenje hifz