U organizaciji Odjela za brak i porodicu i džemata Podgorani u četvrtak, 1.2.2023. god. u prostorijama Kulturno-edukativnog centra Podgorani obilježen je svjetski Dan hidžaba.Programu je prisustvovao veliki broj žena iz Bijelog Polja i okolnih džemata. Događaj je bio posebno značajan, jer je ujedno prva zvanična aktivnost u prostorijama Kulturno-edukativnog centra.

Admir ef.  Čopelj je otvorio događaj, podsjećajući na trud i sredstva koja su uložena u izgradnju Centra, istaknuvši važnost ovog prostora kao mjesta koje spaja zajednicu. Izrazio je nadu da će ovo mjesto biti središte okupljanja gdje će se dijeliti znanje i osnaživati čitava zajednica. Na početku programa ajete časnog Kur’ana proučila je Fatima Tipura učenica trećeg razreda KBM.

Predavanje za žene održala je hafiza Ajla Tipura koja je podijelila svoje iskustva o hidžabu, ističući poentu i ljepotu nošenja hidžaba kao osobnog izraza i identiteta žene muslimanke.

Nakon predavanja, prisutnim se obratila i  koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Mostar Fatima Puce te  uručila prigodne hedije ženama i djevojkama koje su u proteklom periodu stavile hidžab. U svom obraćanju  navela je podatak,  da je prema njenim informacijama, na području MIZ-e Mostaru  hidžab prihvatilo 20 džematlijki. Istakla je sljedeće: “Večeras MIZ-e Mostar će darovati sedam naših džematlijka, a drugih trinaest će preuzet hedije na drugom program koji će bit upriličen u petak,  2.2.2024. god. poslije jacije namaza u džemiji u Egipatskom selu koja se nalazi u sklopu Dječijeg doma.”  Ujedno je  iskoristila priliku da pozove prisutne na program i druženje  kako bi   zajedno uveličali  i  podjeli radost  te bili podršaka jedni drugima u promicanju istinskih zajedničkih vrijednosti.

Program su dodatno uljepšale izvedbom  ilahija  Edina Mujić studentica  FIN-a i aktivistice džemata.  Druženje je nastavljeno uz ukusne kolače, osvježavajuće sokove i opuštenu atmosferu. Sve prisutne žene su imale priliku razmjeniti svoja iskustva o hidžabu i potaknuti međusobnu podršku.

Ovaj događaj nije samo obilježio svjetski Dan hidžaba, već je također bio prilika za lijepo i ugodno druženje žena u novim prostorijama Centra.

Kulturni centar se nada nastavku ovakvih lijepih događanja i prilika koja će, ako Bog da, obogatiti život zajednice i poticati razmjenu ideja i iskustava.