Ove godine u sklopu obilježavanja svjetskog dana hidžaba Odjel za brak i porodicu i Mreža Mladih MIZ-e Mostar organizovali su dva programa. U petak, drugog februara nakon jacije namaza u prepunoj džamiji Dječijeg doma “Mostar” u Južnom logoru organizovan je drugi svečani program. Posebna radost i direktan povod da se svečanost održi u toploj džamiji Dječijeg doma jeste ta što je jedna djevojka iz doma, učenica srednje škole stavila hidžab. Nakon obavljenog zajedničkog namaza prisutne je poselamila i o hidžabu govorila muallima Rešada Šehić-Boloban. Objasnila je povod obilježavanja svjetskog dana hidžaba i razliku između ibadeta i globalne podrške i solidarnosti sa pokrivenim ženama tog dana. Također se osvrnula na sami propis hidžaba, ali i na izgovore koji se najčešće koriste kako bi se taj propis odložio. Muallima je također naglasila važnost formiranja kompletne, zrele ličnosti, sa svim lijepim i pohvalnim osobinama, gdje hidžab dolazi kao kruna i nešto što se podrazumijeva, a ne samo kao forma bez suštine.

Program su svojim lijepim glasovima osvježile učenice Karađoz-begove medrese učeći divne ilahije i kaside, koje govore upravo o hidžabu, kao i polaznice mekteba u domu sa prigodnim kraćim tekstovima.

Kruna programa i najemotivniji trenuci bili su darivanje dvanaest žena i djevojaka koje su stavile hidžab. Dok su koračale do mihraba uz zvuk tekbira u mnogim očima zasjale su suze radosnice.

Koordinatorica ispred mostarskog Medžlisa Fatima Puce je darovala prozvane žene prigodnim hedijama koje je obezbijedio Medžlis islamske zajednice Mostar, a za djevojku iz Dječijeg doma obezbijeđeni su i dodatni darovi od brojnih džematlijki i sugrađanki. Nakon darovanja muallima Fatima se obratila prisutnima. U svom obraćanju posebno je naglasila važnost mira i slobode koju mi živimo, a naše sestre u Palestini nažalost ne, te je uputila dovu za njih.

Svečani dio programa je završen zajedničkim fotografisanjem, a onda je uslijedilo druženje u domskom restoranu, uz slatke i slane specijalitete naših džematlijki, koje su se velikodušno odazvale pozivu svojih koordinatorica da doprinesu druženju.
Hvala Gospodaru na blagodatima mira, slobode i ljepote džemata, u kojoj svaka podijeljena tuga postaje manja, a radost se uvećava.