Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar mr. Dino ef. Maksumić i njegov pomoćnik Kenan ef. Ovčina večeras su u džamiji „Bosanski mudžahidi“ dodijelili nagrade ovogodišnjim pobjednicima mektepskog takmičenja. Takmičenje je održano 22. maja ove godine u Karađoz-begovoj medresi, no zbog poštivanja preporuka o organizaciji javnih skupova u vrijeme pandemije izazvane korona virusom, najuspješnijim takmičarima nagrade su dodijeljene na večeras posebno organiziranoj svečanosti. Takmičenje je prema novim propozicijama Rijaseta IZ-e u BiH organizirano u šest kategorija; u kategoriji kiraeta za I, II i III nivo, u kategoriji općeg znanja za I, II i III nivo.

„Do sada je bilo uobičajeno da se ove nagrade dodijele na Mektepskoj akademiji, no zbog okolnosti koje vladaju mi to činimo na ovoj maloj svečanosti. Naša obaveza je da čuvamo zdravlje naših učenika i njihovih roditelja“, obrazložio je ef. Maksumić. Pozvao je učenike da na najbolji način iskoriste ljetni raspust, da ponove i učvrste stečeno znanje, da nastoje znanje obogatiti čitanjem knjiga i edukativnih tekstova. „Dobro je da se stalno družimo sa knjigama i da što više učimo Kur’an jer smo svi podložni zaboravu“, upozorio je glavni imam. Uz prigodnu literaturu pobjednici mektepskog takmičenja darovani su i novčanim nagradama. Ukupan novčani iznos predviđen za nagrade, prema odluci Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Mostar, je 2 300 KM.

Nagrade su dodijeljene

U kategoriji kiraet I nivo
1. Abdullahu Maksumiću- mekteb Brankovac
2. Merjem Feriz – mekteb Kočine
3. Amini Osmić – mekteb Zalik I

U kategoriji kiraet II nivo
1. Fatimi Osmić – mekteb Zalik II
2. Emini Šipković – mekteb Zalik I
3. Nurisi Crnomerović – mekteb Pograđe

U kategoriji kiraet III nivo
1. Fatimi Tipuri – mekteb Podgorani
2. Halidu Šipkoviću – mekteb Zalik I
3. Sumejji Brkan – mekteb Zalik II

U kategoriji opće znanje I nivo
1. Melini Mujić – mekteb Draga
2. Harunu Obhođašu – mekteb Zalik I
3. Merimi Kazazić – mekteb Ričina

U kategoriji opće znanje II nivo
1. Iman Marić – mekteb Podgorani
2. Nadiji Gološ – mekteb Gnojnice
3. Emini Tucović – mekteb Kočine

U kategoriji opće znanje III nivo
1. Azri Isić – mekteb Opine
2. Amni Baralija – mekteb Kočine
3. Bakiru Čolakoviću – mekteb Humi

Na kraju svečanosti glavni imam uručio je i priznanja najboljim mualimima, za treće osvojeno mjesto u ukupnom plasmanu Admir ef. Čopelju, za drugo osvojeno mjesto Nermin ef. Šehiću i Muhjudin ef. Bećoji i za prvo osvojeno mjesto Šefik ef. Čavčiću.
Nagrade mektepsko takmičenje