U povodu javnog poziva muslimanima Mostara koje je uputilo putem društvenih mreža Udruženje građana “Zajedno za naš grad” o prikupljanju i distribuciji sadektau-l-fitra Medžlis Islamske zajednice Mostar podsjeća sve svoje članove, muslimane u našem gradu da navedeno udruženje, kao ni bilo koja grupa ili pojedinac nema pravo baviti se organizacijom vjerskih aktivnosti pa ni prikupljanjem sadekatu-l-fitra.
Pojednostavljeno je tretiranje ove obaveze muslimana po principu davanja i primanja s jedne strana a s druge strane je princip izvršavanja obaveze muslimana i konzumiranje prava od strane onih kategorija kojima je to namijenjeno, a Islamska zajednica je ta koja je ovlaštena utvrđivati prioritete.
Koristimo se prilikom podsjetiti sve vjernike na fetvu reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Mustafe ef. Cerića i dr Husein ef. Kavazovića iz 2011.g. odnosno 2013.g. Reis Cerić je dao jasnu instrukciju o obaveznosti davanja zekata i sadekatu-l-fitra u Fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice u BiH. Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović je u ramazanskoj hutbi 2013.g., 2015.g. i 2017.godine potvrdio fetvu o obaveznosti davanja zekata i sadekatu-l-fitra u Fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice u BiH. I Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH je nakon sagledavanja svih činjenica zauzelo isti stav. Pomenute odluke i fetva imaju veliku važnost za očuvanje i dalji razvoj organiziranog prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra u okviru Islamske zajednice u BiH i stoga još jednom podsjećamo sve vjernike da je jako važno slijeđenje i primjena ove fetve.
Zbog svega navedenog želimo još jednom pozvati članove Islamske zajednice da se pridržavaju Fetvi vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH i da zekat i sadekatu-l-fitr uplate u Fond Bjetu-l-mala.
Medžlis Islamske zajednice Mostar cijeni napore pojedinaca i udruženja na polju humanitarno socijalnog rada i djelovanja u Mostaru i poziva ih da sve aktivnosti koje se tiču organiziranja vjerskih aktivnosti i propisa isključivo planiraju i realiziraju preko svog matičnog džemata ili Medžlisa IZ-e Mostar.