Okrugli sto „Mjesec ramazan-prilika poboljšanja mentalnog zdravlja“ održan je danas u Centru za kulturu, sklopu programa ovogodišnje manifestacije Ramazan u Mostaru. Skup je održan kao jedna od aktivnosti Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Mostara čime nastoje doprinijeti općem javnom mnijenju u shvatanju značaja i važnosti posta po ljudski organizam i zdravlje.

„Post je način izgradnje samodiscipline što poboljšava i mentalno zdravlje. Mjesec ramazan nam te mogućnosti dodatno približava. U ovom mjesecu veze ljudi sa drugima su prisnije i jače kroz zajedničke iftare i sehure. S druge strane kroz ibadet (odnos prema Bogu) čovjek se jače veže za svoga Gospodara i ostvaruje veće povezanost i posvećenost “, kazao je Kenan ef. Ovčina, pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZe Mostar, koji je na okruglom stolu imao i ulogu izlagača.

Cilj okruglog stola, dodao je ef. Ovčina, pored ostalog i afirmirati teze da post kao vjerska obaveza ima dimenziju i izgradnje samodiscipline, što se kod svake osobe smatra vrijednom moralnom osobinom.

Od vježbi koje su pogodne za vrijeme posta preporučio je muhasebu (samo-obračun) danas u psihoterapiji, općenito psihologiji naziva introspekcija- gledanje u svoje biće i preispitivanje. „Svaki ibadet ima svoju i duhovnu i mentalnu korist, od namaza, učenja Kur’ana, druženja sa ljudima, molitvi sve možemo posmatrati kao mentalno usavršavanje i socijalno unaprjeđenje.

Tokom izlaganja od se referirao na rezultate do kojih je došla savremena nauka i način i propise obreda predviđenih tokom mjeseca ramazana. Fokus izlaganja Vedine Ajanović, MA psihologije, TA praktičarka, bilo je upravljanje emocijama i održavanje zdravih odnosa sa drugima dok je Merima Hafizović, MA gestalt psihoterapije detaljnije se osvrnula na psihološke procese svjesnosti u mjesecu ramazanu.